Новини

СП на шосе 2014: Полякът Михал Квятковски спечели общия старт

 

Михал Кватковски пресича първи финала на общия старт на СП в Понферада

 

Полякът Михал Квятковски рискува, атакувайки 7 км преди финала на общия старт на Световното първенство на шосе в Понферада /254.8 см/, и стана шампион със секунда преднина.

Сребърният медал взе 34-годишният австралиец Саймън Геранс, а бронзовият – Алехандро Валверде. Испанецът за шести път се качва на световния подиум, не е печелил титлата, но затова пък е рекордьор по броя на медалите в общи стартове: 6 - 2 сребърни и 4 бронзови, като за трети пореден път е с „бронз“.

Съотборниците на 24-годишния Квятковски поработиха здраво особено в първата част на разстоянието и имат голям дял за победата на своя ас – действащ шампион на Полша. За него остана не по-малко важната задача – да избере най-подходящия момент за атака и той го направи в началото на последното изкачване. Въпреки усилията на неголямата група преследвачи, полякът удържа минималната си преднина до финала.

Михал Квятковски не за първи път се изкачва на най-високото място на голям подиум - той е световен шампион в отборното бягане по часовник с Omega Pharma-Quick Step през 2013 г., а през 2007-а и 2008-а е шампион на Европа зя юноши и в отборното, и в индивидуалното бягане по часовник. Той е първият полски колоездач, спечелил световната титла на шосе.

 

Класиране

 

1        Michal Kwiatkowski (Poland)                    6:29:07    

2        Simon Gerrans (Australia)                        0:00:01  

3        Alejandro Valverde Belmonte (Spain)                   

4        Matti Breschel (Denmark)               

5        Greg Van Avermaet (Belgium)                   

6        Tony Gallopin (France)                   

7        Philippe Gilbert (Belgium)                        0:00:04  

8        Alexander Kristoff (Norway)                     0:00:07           

9        John Degenkolb (Germany)            

10      Nacer Bouhanni (France)               

Коментари

Шосе

[1] 2 3 4  ...46