Новини

Обиколката я няма, но обясненията не спират

 

 

 

И правилно не спират. Гафът с прекъсването на Обиколката на България - на 90-ата година от създаването й - е толкова болезнен, че трябва на всяка цена да бъде разчепкан докрай.

На нарочна пресконференция в София отново чухме обясненията за неслучилото се състезание на избраното през март, но не влязло „във владение“, ръководство на Българския колоездачен съюз /БКС/, представлявано от Евгений Димитров /председател/, Тодор Колев /зам.-председател/, Веселин Михайлов /генерален секретар/ и Пламен Димитров /председател на Контролната комисия/.

На срещата с журналистите дойдоха и двама състезатели от „Цар Симеон 1898“ /Пловдив/ заедно с треньора си Петър Павлов.   

Димитров се извини за причинените неудобства на спортисти, треньори и др., което му прави чест, като напомни отново, че неговият екип не е участвал в организацията на състезанието поради това, че съдът все още не се е произнесъл по жалбата за неговата легитимност.

/Коментар: този съд, колкото и да е претрупан от работа, както непрекъсната се оплакват магистратите, толкова ли не може да реши един недотам сложен казус вече сума ти време! От моткането на Темида страда най-вече колоездачният спорт, който е оставен зорлем да бъде управляван от хора, на които са им запечатали колодруми и офиси и ги разследват, а пък другите нямат юридически права за управление. И докога, аджеба, ще е така? Докогато сняг забръска ли?/

След това Димитров нарече „балон“ опитите на формалния председател на БКС Петър Бончев да организира Обиколката на България и как „балонът“ гръмнал в „12 без 5“, причинявайки сериозни финансови и морални последици. 

/Прав е Димитров - „балон“ бе всичко това и той, разбира се, нямаше как да не гръмне „с последици“. Само че не беше ли отдавна ясно, че именно това ще се случи? Защо бе допуснато – от „правилни“ и „неправилни“ дейци, от „редовно“ и „служебно“ министерство, от „милеещи“ и „реваншисти“ и др? Дали наистина е по-добре всичко да се сгромоляса – включително и граден с години авторитет, за да бъде оправяно после? Каква е цената /буквално и преносно/, която ще трябва да бъде платена?/. 

Финансовата проверка продължава в БКС, твърди председателят на контролния съвет. Изразходените средства надхвърляли за две финансови години 1.1 млн. лева и съвсем не било сигурно, че голяма част от тези пари са похарчени по предназначение и законосъобразно. Нямало отчети, но имало фалшиви фактури и уличаващи писма, копия от които журналистите получиха /отново/ старателно „прономеровани и прошнуровани“ в папка.

/Добре. Звучи правдоподобно. Но тези папки ги видяхме още през март, на събранието на БКС! Не стигна ли цяла половин година на проверяващите финансови експерти да се произнесат има ли нарушения; дали, кой и как е бъркал в кацата с мед, доколко се е омазал? Не бил давал Бончев, видите ли, документи за проверка. Ами той може да не иска да ги дава още половин година, само папки ли ще размахваме дотогава?/.

Това е може би най-големият провал в историята на българското колоездене, казаха. Един час преди настъпването на деня преди старта съобщили на отборите, че Обиколка няма да има. Два от чуждестранните отбори вече били пристигнали в Добрич, където трябваше да е стартът, когато ги посъветвали да си тръгват обратно. Нашите тимове през това време тренират ли, тренират...

/Да, със сигурност това е най-големият /не само организационен/ провал в историята на българското колоездене, но, пак да кажем, този провал бе предизвестен. Някои даже го очакваха с зле прикривано нетърпение, колкото и на пръв поглед учудващо да е това, тъй като срамът, конфузията и белезите от профуканото веднъж доверие на множеството партньори от всякакъв вид и калибър – спонсори, общини, организации и др. утре, със сигурност, ще се изсипят върху всички – и върху радващите се, и върху нерадващите се. Но – знае се - най-„дебели“ за плащане са именно тези „сметки“./

 

 

Ще имало персонални наказания, уверяват ни хората на Димитров. Справедливи, строги, безжалостни. Особено ако се потвърдят съмненията, че нарочно бе /почти/ провален и целият състезателен сезон и че всичко това не е нищо друго, освен откровен саботаж.    

/И ние сме за това – за персонални наказания. Обаче - на всички, които старателно и мазохистично участваха в погрома на една от най-старите колоездачни обиколки в света и на /почти/ целия състезателен сезон. Спасен, впрочем, отчасти от отлично организираната Черноморска лига за състезания на шосе за момчета и юноши. Лигата, която бламираните използваха за подкрепителна патерица, а бламиращите не забелязваха поради „вързани от съда ръце“. Една поредица от стартове обаче, колкото и добра да е тя, не може да измие лицето на многострадалното българско колоездене. Всъщност, може и да може. То така ако върви – едните да чакат властта, а другите да нямат сурата да я сдадат – може би това е алтернатива: ново колоездачно образувание. Тоя „филм“ сме го гледали и в други спортове и не навсякъде краят му е объркващ и безнадежден. Защото онова, което става сега в колоезденето, е: едни работят по места, а други правят ...пресконференции в центъра. И този „филм“ сме го гледали/.    

Съдиите по колоездене. Те, каза Димитров, са добре смазаната „машина“ на БКС, която не само си върши отлично работата, но сама събира пари, за да е силна и независима. Канят ги да се проявяват и зад граница. Но колкото и заможна да е тази автономна групировка, която все пак е подчинена на БКС по устав, тя не може да преглътне едни 50 000 лева, които той /БКС/ й дължал за хонорари и за друга /не само съдийска/ свършена работа.   

/Ето, значи, къде е „заровено кучето“. Фактът, че Димитров отдели по-голямата част от встъплението си именно на реферите и на тяхното място в скандала, говори, че поведението им е било определящо в разплитането на случая. Републиканската съдийска колегия по колоездене е всъщност съюз в съюза. Фирма, която печели пари и си купува мотори, принтери и т. н. - все неща, нужни за модерно рефериране по писти и шосета. И когато съдиите, водени от Веселин Михайлов, отсякоха „Не“ на спортния колендар, "Не" на тазгодишната Обиколка, това „Не“ вече и Господ не можеше да преправи на „Да“. То, вярно, всяко истинско състезание може без всичко, но без съдии не може. Пък и друго е вярно - не се преглъщат лесно  50 „бонки“, нали? И какво излезе? Чe и нашият уж заплетен „колоездачен“ казус е откровено банален - за пари. Прави са съдиите да си ги искат – 50 бона са си 50 бона, но, колкото и да ми е неприятно да го кажа, „ключът на бараката“ бе /и е/ в джоба на Михайлов – дългогодишния шеф на съдиите, бивш и настоящ /едновременно!/ генерален секретар на БКС, директор /бивш и настоящ!/ на Обиколката на България. Нещо се пообъркахме? Хайде да опитаме отново: шеф на съдиите, назначен, а после уволнен като генерален секретар от Бончев, който после го оставя директор на Обиколката. Още по-объркано стана. Както и да е, интересното е, че сега същият този „френски ключ“, когото, впрочем, уважавам /не само/ заради добрата ни съвместна работа четвърт век – Михайлов, някогашен много добър колоездач, носител на жълти фланелки по Европа, въртял успешно и в Обиколката, раздава сега усърдно папки и пита: „Къде са парите?“. Ами да те попитам наивно и тебе, Веско: „Къде са парите?“ Не, друго ще те попитам: Коя групировка предложи Бончев за председател на БКС, когато трябваше да бъде бутнат предишния председател Венелин Хубенов? Не съм чул да си е „дернал ризата“ поради този факт.

Това е положението. В личен разговор Бончев призна, че ще си тръгне от БКС, но преди това ще предизвика Общо събрание. Какъвто и скептик да съм, смятам, че той наистина ще се оттегли. Така правят мъжете и шампионите. Защото вероятно сам съзнава, че допусна грешки, най-голямата от които е, че не съумя да си събере свестен, работещ екип. /Прав е Тодор Колев, който точно това каза на пресконференцията/. Нагърби се с обещания, които не успя да изпълни, надцени силите си, подцени хора и ситуации.  

 

 

Главният въпрос е какво оттук нататък.

Нека да допуснем, че Бончев, отивайки си, ще склони подалите жалбата в съда от казанлъшкия клуб да я оттеглят. Съдът няма да има причини да не се произнесе в полза на новоизбраните управленци и да ги впише в регистъра.

Какво смятате, че ще направи новият ръководен орган не концептуално, а специално за Обиколката? Мрачната ми прогноза е, че няма да направи онова, което веднага трябва да направи: незабавно да обяви конкурс за отдаване на правата за организацията на дълголетното състезание на рекламно-мениджърска агенция. Както е по цял свят: от „меката“ на този спорт Франция, през Италия, Испания, Полша и т. н., та до една Турция, която доскоро не забелязвахме на „колоездачната“ карта. Ако не направи това за Обиколката новата власт, все едно нищо не е направила. Нищо! И ще се окаже прав онзи, по-голям скептик и от мене даже, че щом в някаква заплетена случна не е замесена жена, значи всичко ще да е заради пустите му „финикийци“, дявол да го вземе!

...

Дотогава български колоездачи ще продължават да носят слава на клубовете си в споменатата Турция /Стефан Христов, Георги Георгиев, Александър Алексиев/, в Полша /Николай Михайлов/, във Франция /Николай Иванов/ и ние само ще си спомняме за множеството чуждестранни момчета, които са прохождали по пътищата на гордата някога наша Обиколка, преди да се отъркат о каймака на световното колоездене. 

 

Иван Нанков

 

На онези, които биха ме заподозрели в защита на Бончев, ще кажа само, че имам и лични причини да го упреквам – едни спонсорски пари, осигурени от мене за „право дело“ /книга за БКС/ и други, гласувани от УС на БКС със същата цел, потънаха в небитието...Има и други неща, но майната му на личното, принципното е важно, особено когато добрата стара Обиколка бере душа и....въпреки че тазгодишната щеше да ми бъде 29-ата като журналист на нея.

 

Коментари

Шосе / Обиколка на България

[1] 2 3 4  ...13