Новини

64. Обиколка на България: На старт – 18 отбора от 13 държави

 

 

 

В 64. колоездачна обиколка на България, която започва на 31 август, неделя, от Добрич, ще стартират 14 чуждестранни и 4 български отбора от 13 държави.

Четири са и националните формации: Азербайджан, Молдова, Сърбия и Узбекистан. Останалите чуждестранни тимове са от Гърция, Италия, Казахстан, Полша, Румъния, Русия, Турция и Украйна.  

Българските отбори са: „Васил Левски“ /София/, „Сливен-Несебър“, „Хемус 1896“ /Троян/ и „Цар Симеон 1898“ /Пловдив/.

В състава на обединения отбор „Сливен-Несебър“ ще кара победителят в Обиколката на България през 2007 г. Евгени Балев.

Лидер на „Васил Левски“ е Борислав Иванов, а до него ще е балканският шампион от миналата година Валентин Нешев. При „царистите“ е младата надежда Нако Георгиев, а троянци залагат най-вече на Минко Донковски и Стефан Чолаков.    

Силни българи ще въртят с екипа на турския континентален тим „Брисаспор“ – Стефан Христов, Александър Алексиев и Георги Георгиев. През този сезон Христов спечели  Обиколката на Шеклерланд /Румъния/, а Георгиев завърши четвърти в Обиколката на Мароко и втори в Шеклерланд.     

Сред чуждестранните тимове се откроява съставът на миналогодишните отборни първенци в нашата Обиколка украинският „Колс“, чийто лидер е Андрий Василюк, който кара в Обиколката и преди две години.

Другият състав от Украйна е ISB, воден от опитния Виталий Попков.

В гръцкия „Кастротийм“ пък е бившият световен шампион за младежи, сърбинът Иван Стевич.  

Традиционните представители на Казахстан този път са от отбора на големия доскорошен колоездач Александър Винокуров - „Винофоревър“.

За пореден път ще видим и силни бегачи от полския тим „Маркпол“, сред които ще е победителят в тазгодишната Обиколка на Сърбия Ярослав Ковалчик.

Два са и румънските тимове: „Тушнад“ и „Динамо“ /Букурещ/, а останалите са италианският "МG Квис Тревиджани" и руският „Тим 21“.

***

На пресконференция днес председателят на Българския колоездачен съюз Петър Бончев съобщи, че всички финансови задължения, които организаторите имат от минали години към общини, областни дирекции на МВР, към съдийската колегия и др., ще бъдат изчистени до петък. Председателят на съдийската колегия Веселин Михайлов обаче заяви, че на Обиколката няма да има български рефери.

"Обиколката трябва да се състои. Тя не е моя или на някого друг, а на България. Обиколката трябва да е жива и това зависи от всички нас", добави Бончев.

Бюджетът на състезанието е намален наполовина и е около 200-250 хиляди лева, а в кервана ще се включат общо около 250 души.

Колоната потегля на път в неделя – от Добрич за Варна. Ще последват още четири етапа – последователно до Бургас, Сливен, Пловдив, а финалът отново ще е в София, както е било още в първата Обиколка, станала преди точно 90 години.

     

 

 

Коментари

Шосе / Обиколка на България

[1] 2 3 4  ...13