Новини

Да бъде назначено служебно „правителство“ на БКС за Обиколката

 

 

 

Днес, 21 август, се навършват точно 90 години от старта на първата колоездачна Обиколка на България – 1924 г.

Днес, 21 август, не е ясно ще се състои ли през септември 64-ото издание на това авторитетно състезание, от което по-стари са само три обиколки на държави в света.

Щом ръководството на Българския колоездачен съюз /БКС/, бламирано на Общото събрание през март т. г., е недостатъчно дееспособно и мотивирано поради финансови ревизии, запечатани помещения и т. н., а новоизбраният управителен съвет няма право да ръководи поради юридически процедури /обжалване на избора/, то държавата /Министерството на младежта и спорта, ММС/, може да намери начин да назначи „служебно правителство“ на БКС, „правителство на спасението“, „правителство за Обиколката“, както искате го наречете, докато траят мудните процедури и махленски крамоли, от които в края на краищата страдат най-вече колоезденето и добрата стара Обиколка.

През цялото време от март насам в ММС знаеха какво става в БКС, но не направиха нищо съществено, за да помогнат за разрешаване на проблемите. А когато работата по тазгодишната Обиколка вече трябваше да привършва, и от Министерството нищо не остана.

В новото Министерство са наясно с проблема. Две са обнадеждаващите обстоятелства: титулярката на ведомството, Евгения Раданова, знае много добре що е то колоездене - самата тя участва на Олимпиадата в Атина 2004 г. в дисциплини на писта, та може да прибави и малко сантимент към решаване на казуса, а другото, по-прагматичното, е, че все пак от формално несваленото ръководство на БКС твърдят, че въпреки управленската криза са успели да направят кое-що по организацията на Обиколката - договорени са етапни центрове, поканени са отбори и т. н.

Лошо е само едно, но то пък е много лошо: няма време. А се говори за старт след десет /!/ дни – на 31 август, от Добрич.

Сега въпросът стои така: Да бъде обявена "нулева" година за Обиколката или да бъде спасено "летоброението" й с организирането на "нещо" доволно кратко и комлпромисно, но тя поне няма да прекъсне?

Има и трети, не по-малко съществен въпрос: кои /и дали/ ще бъдат наказани от висшия орган на БКС - Общото събрание, за този позор, независимо в кой от двата варианта ще се прояви?     

 

       

 

Коментари

Шосе / Обиколка на България

[1] 2 3 4  ...13