Новини

Черноморска лига „Спринт“, 1 кръг: Оспорвана надпревара, убедителни първенци

 

 

Нягол Няголов /Бургас/ пресича пръв финала при юношите младша възраст

Снимка: maxbike.bg

 

Стартът на Черноморската колоездачна лига „Спринт“ 2014 бе повече от успешен. Състезанието за купа „Поморие“ бе и оспорвано, и качествено, и многолюдно.

Над 101 момчета и юноши младша възраст от цялата страна се надпреварваха по слънчевите алеи край стадиона и Музея на солта в крайморския град. Небивала масовост! Освен много, малките колоездачи са и талантливи - понечето от тях показаха, че бързо и резултатно усвояват азбуката на шосейното колоездене. От това са доволни всички – родители и близки, треньори и ръководители, организатори и спонсори.

Тук е моментът да поздравим и да благодарим на гостоприемните домакини от Поморие, които се справиха чудесно с организацията и сториха всичко възможно спортисти, гости и зрители да се чувстват отлично край морето. А и наградите не бяха никак малко – за първите десет в трите възрастови групи - медали и купи, бонбони и сладоледи и т. н.

А сега към същинската част от проявата – състезанието.

 

 

На почетната стълбичка - най-добрите момчета от първата група. Вторият отляво - победителят Стилиян Петров от Сливен 

Снимка: maxbike.bg

 

Първи на старт застанаха момчетата от групата на 11 годишните /5. клас/. Те направиха 6 обиколки на трасето, дълго един километър, като две от тези обиколки бяха спринтови, Най-добрите получаваха точки, по които се определяше класирането – съответно 5, 3, 2, 1. Така бе и при останалите групи.

Още от самото начало тук се видя, че бегачите от Сливен са подготвени много добре и именно те поеха веднага инициативата. Победител и в двата спринта бе Стилиян Петров, а негов достоен подгласник бе съотборникът му Йордан Петров. Третото място зае Петьо Димитров от „Дием спорт“. С представянето си сливналии напомниха, че идват от град с отколешни традиции в този спорт.

 

 

Най-добрите сред по-големите момчета. На най- високото стъпало - Даниел Иванов  /"Загорец", Н. З./ 

Снимка: maxbike.bg

 

В групата на по-големите момчета – 12-13-годишни /6-7 клас/ - пък доминираха представителите на клуб „Загорец 1880“ от Нова Загора. Сред 50-имата стартирали, се открои с майсторската си езда Даниел Иванов, който триумфира със сбор от 18 точки. Трети е съгражданинът му Давид Златев /8 т./, като между тях се вклини добричлията Янис Маринов. Бегачите направиха 12 обиколки на трасето, със спринт на всяка трета.  

Победителят Даниел Иванов е 13-годишен, висок, с отлични физически данни. Негови треньори са Станимир Димов и Георги Иванов, които, разбира се, останаха доволни от представянето на своя възпитаник, който, според тях, има доста голям потенциал за развитие, въпреки че това е едва вторият му състезателен сезон. За това време Даниел все пак успя да запише четири първи места в различни състезания.

 

 

Представителят на Велосипеди "Спринт" Иван Илчев връчва награди на най-добрите при юношите. Поздравления получава първенецът Нягол Няголов /Бургас/

Снимка: maxbike.bg

 

Най-атрактивен бе спорът за призовите места при юношите младша възраст, които направиха 15 обиколки с 5 междинни спринта за точки. Всъщност, спорът бе най-вече за позициите след първата, тъй като тук изпъкна с техничното си и агресивно каране Нягол Няголов от Бургас. Той се откъсна още след втория спринт, в шестата обиколка, и не изпусна водачеството до края, като натрупа 20 точки. Втори, на 9 точки след него, остана казанлъчинът Онур Татар, а трети е Ясен Александров от Варна с 8 точки.

Без преувеличение, Нягол Няголов е един от най-надеждните млади български колоездачи. Той е само на 15 години още, но вече има чудесни представяния: участва и на Младежкия олимпийски фестивал в Утрехт /Холандия/, зае шесто място на Балканско първенство на шосе, има републикански титли в индивидуалното бягане по „часовник“ и дори – на писта. Бъдещето е пред него. Както впрочем – и пред повечето симпатични и амбициозни момчета, които видяхме в Поморие, и които ще се срещнат и на втория старт на Черноморската колоездачна лига „Спринт“ – на 29 март в село Кошарица, край Слънчев бряг. И така - старт след старт - до октомври. До големите натради. 

 

 

Победителите в различните групи получиха фланелки с цветовете на Черноморска лига "Спринт". Георги Енчев връчва почетното трико на Нягол Няголов 

Снишмка: maxbike.bg

 

Класиране

 

Момчета /11 г./

 

1. Стилиян Петров /Сливен/           10 т.

2. Йордан Птров /Сливен/               5

3. Петьо Димитров /“Дием спорт“/    5

 

Момчета /12-13 г./

 

1. Даниел Иванов /“Загорец 1880“, Н. З./   18 т.

2. Янис Маринов /“Добрич“/                       14

3. Давид Златев /“Загорец 1880“/                 8

 

Юноши младша възраст

 

1. Нягол Няголов /Бургас/                  20 т.

2. Онур Татар /Казанлък/                   11

3. Ясен Александров /Варна/               8               

 

    

Коментари

Шосе / Черноморска лига "Спринт"

[1] 2 3 4  ...14