Новини

Черноморска колоездачна лига „Спринт“: Проект на единомишленици

 

Двама от единомишлениците: големият шампион Димо Ангелов /вляво/, патрон на Лигата, и бащата на бъдещ голям шампион - Димитър Стоянов, заместник-кмет на Малко Търново

Снимка: Димитър Димитров, Бургас 

 

Черноморската лига „Спринт“ е проект на единомишленици – спортисти, кметове, производители, спонсори са обсебени от идеята за развитие на колоезденето.         

И не само са обсебени, но и здраво захванали се за работа, за да осъществяват амбициозните си намерения – да създават все по-добри условия повече деца и юноши от Черноморските общини да обикнат /най-малкото/ завинаги колоезденето, а ако някои от тях /което ни се струва неизбежно/, израснат като големи спортисти – още по-добре.

Тази симпатична задружност на създатели и партньори в Лигата пролича особено отчетливо на срещата им с представители на медиите на 11 март в Бургас.

 

 

Главните "двигатели" но новоучредената Черноморска колоездачна лига "Спринт" - на пресконференцията в Бургас: от ляво надясно - Димитър Стоянов, Станислав Енкин, Динко Георгиев, Димо Ангелов, Георги Енчев, Аделина Чолева и Веселин Люцканов

Снимка: Димитър Димитров, Бургас   

 

Предлагаме ви резюмета от изказванията, които бяха направени на тази наситена с ентусиазъм и градивност пресконференция. От думите, сигурни сме, че ще го усетите, лъха загриженост, но и надежда, че вярната посока е хваната и добрите резултати са неизбежни.   

 

 

Георги Енчев /мениджър на КК „Несебър“/: „Влизаме смело в нишата на детско-юношеското колоездене, защото там просто отдавна няма никого. Това, че започваме от А, Б е тъжно, но и в известна степен благодатно, защото, оказа се, тук, край морето, има голям „мегдан“ за действие. Благодарим на спонсорските компании, които припознават философията на Лигата като своя, разбират ни и ни помагат. Благодарим и на общинските ръководства и на кметствата. Без тях щеше да ни е много трудно. Намеренията ни за този втори сезон са не само да увеличим броя на стартовете, но и броя на малките колоездачи. Още на първото състезание – за купа „Поморие“ на 15 март, очакваме над 90 участници от цялата страна. Идеята е да приучваме малките спортисти към редовност и последователност в заниманията им с велосипедите. Затова и създадохме тази верига от стартове – да не остава усещането за еднократност и кампанийност, а за част от всекидневието.

 

 

Аделина Чолева /експерт по спорта в община Поморие/: „Нашият град има честта да открие втория сезон на колоездачната Лига. Официалният старт в събота ще бъде в 10 часа пред нашия уникален Музей на солта. След това ще започне същинската надпревара по улиците на Поморие и се надяваме много наши съграждани да я проследят. Това със сигурност това ще сторят майките и бащите на малките спортисти, бабите и дядовците им, които вече тръпнат в очакване. Едни майки даже ни попитаха защо състезанията са само за момчета. Въпросът, признавам, ни затрудни, но и ни зарадва, защото показва искрен интерес, а сега с радост научавам, че ръководителите на Лигата ще организират надпревара в Поморие и за момичета, замислят даже създаване на център за работа с тях. Така че загрижените родителки сигурно ще останат доволни – децата им няма да се чувстват пренебрегнати“.         

 

 

Димо Ангелов /знаменит колоездач от близкото минало/: „Докарахме я дотам, че в мощен колоездачен център, какъвто доскоро беше Бургас, да няма сега мъжки отбор по колоездене. А няма, защото нищо не идва „отдолу“, а нищо не идва „отдолу, “защото не се работи сериозно и пълноценно с децата. В този смисъл Черноморската лига „Спринт“ намества нещата на правилните им места, поставяйки началото на задълбочена и постоянна работа с малките колоездачи, и аз безусловно и с радост поех отговорността да стана патрон на проекта. Вярвам, че именно това е пътят, който ще ни върне към успехите на нашия спорт в цялата страна. Дано бургаските дейци на колоезденето осъзнаят това и се увлекат по идеите на Лигата. Във всеки случай не е нормално сега те да стоят встрани. Приветствам инициативата на несебърци, като особено съм впечатлен от апостолската работа на хората от Малко Търново. Впрочем, цялото това всеобщо колоездачно крайморско раздвижване, което се усеща, няма начин да не даде скоро плодове.

 

 

Димитър Стоянов /заместник-кмет на Малко Търново/: „Моят син – Петър, е състезател от момчешкия тим на „Несебър“. Като го гледат как тренира в Малко Търново, доста негови приятели и съученици се запалиха по колоезденето и поискаха и те да въртят педалите на хубави колелета, да се кипрят в спретнати екип, да се състезават. Реших да се опитам да помогна на тези дечица да осъществят една от момчешките си мечти. Така създадохме колоездачно отборче от момчета и, когато разбрахме, че можем да участваме свободно в състезанията от Лигата, не се поколебахме да се запишем. Междувременно моят син взе, че стана първият комплексен победител в Лигата и това допълнително ще „зарази“ по колоезденето още негови връстници. Да имаш толкова хубава мечта - да станеш шампион, е наистина възхитително. Ние, като родители и дейци, сме длъжни да направим така, че мечтите на нашите деца да стават реалност. Вярвам, че Лигата може да допринесе за това с помощта и на спонсорите /особено сме благодарни на „Макс Европа“/. А ние, в нашето Малко Търново, ще продължаваме да правим всяка година състезанието за купата „Димо Ангелов“, тъй като шампионите не трябва да бъдат забравяни, пък и децата трябва да имат кумири до себе си, особено такива, действащи кумири, като Димо“.

 

 

Динко Георгиев /собственик на фирмата за производство на спортни екипи „Дием спорт“/: „Твърдо подкрепяме начинанието за колоездачната Лига и с удоволствие ще продължаваме да „обличаме“ с нашите екипи бъдещите шампиони. Дано да се чувстват удобно в тях и в скоро време да започнат да разнасят спортната слава на България и извън пределите й. Убеден съм, че, ако се работи все така упорито с начинаещите колоездачи, както го правят в Лигата, това няма как да не стане. А за нас, производителите на спортни екипи, ще остава удовлетворението, че и ние имаме малък принос за това. И това да е само – стига. Пожелавам успех на Лигата, ще следим редовно проявите й“.    

 

 

Станислав Енкин /от холдинга „Макс Европа“, където се произвеждат велосипедите „Спринт“: „Собствениците на нашия холдинг винаги са били обърнати с лице към детско-юношеското колоездене и подкрепят всяка – по-малка, или по-голяма – инициатива, свързана с него. Когато колегите от КК „Несебър“ дойдоха при нас с идеята да се включим в създаването на Черноморската лига, ние, разбира се, не се поколебахме и за миг. Нещо повече – с удоволствие прибавихме към името на Лигата една от нашите марки – „Спринт“. Това обаче е много ангажиращо и отговорно действие, което трябва да бъде защитавано постоянно с добра работа. Сигурни сме, обаче, че ще успеем заедно - приятно съм впечатлен от първите действия по проекта, в които се откроява единомислието и екипността. Това е една от гаранциите, че наистина сме на прав път. Работата с децата е сигурна инвестиция в бъдещето, която има не само спортни, но и социални измерения, а такива инвестиции винаги се връщат стократно. Благодаря на всички наши партньори и съмишленици, благодаря и на представителите на медиите, които, сигурни сме, ще популяризират усилията да направим велосипедния спорт у нас достъпен и полезен за мнозина млади хора. Тези усилия ни се виждат смислени и обречени на успех“.                   

              

Коментари

Шосе / Черноморска лига "Спринт"

[1] 2 3 4  ...14