Новини

Черноморска лига „Спринт“: "инкубатор" за млади колоездачи

 

 

 

Черноморската колоездачна лига „Спринт“, която подхваща втория си сезон, си поставя амбициозната задача скоро да се превърне в мощен инкубатор за млади спортисти.

Във всеки случай, без да бяха декларирани гръмки обещания, това бе най-отчетливото впечатление от състоялата се днес среща на ръководството на Лигата с представители на медиите в бургаския хотел „България“.

От страна на Лигата на срещата участваха членовете на Изпълнителния й комитет: Георги Енчев, /КК „Несебър“/, Димо Ангелов /един от най-добрите български колоездачи за всички времена/, Станислав Енкин /холдинг „Макс Европа“/, Димитър Стоянов /заместник-кмет на Малко Търново/ и Динко Георгиев /“Дием спорт“/.

На пресконференцията присъства и Аделина Чолева, младши експерт в отдел „Спортни дейности“ към община Поморие; тук бяха и представители на спонсорските фирми на Лигата.    

Водещият на срещата, Веселин Люцканов от бургаския вестник „Черноморски фар“ - един от медийните партньори на Лигата, представи домакините и гостите и даде думата за кратко експозе на един от вдъхновителите на спортния проект - Георги Енчев. Мениджърът на несебърския колоездачен клуб разказа за раждането на идеята за Лигата, за нейното изграждане, за първите й стъпки, както и за главните й цели през настоящия сезон.

„Онова, което ни накара да захванем с този проект, е слабата работа с малките колоездачи /почти/ навсякъде в страната“, обясни Енчев. „А няма ли малки спортисти, няма и големи спортисти. Нужно ли е, казахме си, само да констатираме тази известна истина и да повтаряме шаблонната фраза, че именно днешните деца са утрешното бъдеще на нашия спорт. Решихме, вместо само да „констатираме“, да действаме. И започнахме да „копаме“ покрай плажовете – от село на село, от град на град, от курорт на курорт.“   

Миналата година Лигата организира по Черноморието верига от осем състезания на шосе за момчета, но интересът към надпреварата надхвърля и най-оптимистичните очаквания и тази година стартовете са вече 15 – от север до юг, или от юг на север, както ви харесва, но при всички случаи - и в селища, където до този момент не са виждали истинско колоездачно състезание. /Програмата на Лигата за 2014-а поместваме отделно – б.а./. При това веригата е обогатена и „възрастово“ – включват се и юноши младша възраст.

Към Лигата тази година действат вече три комисии: съдийска, спортно-техническа и медийна, като специалистите в тях работят, без да получават възнаграждения за това. Те имат грижата не само да съживяват /или да „раждат“/ колоезденето по Черноморието, но и да издирват и „картотекират“ таланти за големия спорт.

Замислено е създаването на фондация за млади състезатели, на които да се предоставят възможности за спортна кариера във водещи европейски отбори.

Но това все пак е бъдещето – макар и, надяваме се, близкото бъдеще. Да се върнем обаче в настоящето, което е прагматично и конкретно, но и амбициозно: първият старт от тазгодишната надпревара на Лигата е тази събота /15 март/ в Поморие - за едноименната купа.

Там ще бъде открит и първият магазин от изгражданата верига от магазини и сервизи за велосипеди „Спринт“, произведени в българския холдинг „Макс Европа“.

Мястото не е избрано случайно - поморийци се известни с любовта си към велосипедите и сега просто нямат търпение да го докажат с домакинството на първото състезание. Най-добре представилите се десет колоездачи там ще получат награди. Така, впрочем, ще бъде и на останалите състезания. Ще се прави, разбира се, и комплексно класиране, като първенците и при момчетата, и при „младшите“ юноши ще получат накрая големите купи и награди. Но сега е само началото, до финала през есента много вода /морска/ ще изтече. За да подкара новата воденица за „производство“ на млади български колоездачи.       

...

Състезанията от Черноморска лига „Спринт“ през 2014 г.                

 

№  Дата           Състезание                     Място                        Час

 

1. 15.03.        Купа „Поморие”                 Поморие                      11.00

2. 29 .03        Купа „Кошарица”               с. Кошарица                 11.00

3. 12.04.        Купа”Несебър”                   Несебър                      11.00

4. 27.04.        Купа „Варна”                      Варна                          13.00

5. 02.05.        Купа ”Свети Влас”              Свети Влас                  11.00

6. 03.05         Купа ”Малко Търново”         Малко Търново            11.00

7. 04.05.       Купа ”Нова Загора”              Нова Загора                11.00

8. 01.06.       Пробег ”Димо Ангелов”         Бургас                        11.00

9. 24.06.       Купа ”Обзор”                        Обзор                         11.00

10. 25.07.      Купа ”Равда”                       с. Равда                     17.00

11. 30.08.      Купа ”Царево”                     Царево                        11.00

12. 30-31.08. Купа ”Странджа”                  Малко Търново            16.00

13. 20.09.      Купа ”Дием спорт”               с. Трилистник               13.00

14. 27.09.      Купа ”Каблешково”              Каблешково                 11.00

15. 05.10.      Купа ”Слънчев бряг”            Слънчев бряг”              13.00

 

Коментари

Шосе / Черноморска лига "Спринт"

[1] 2 3 4  ...14