Новини

Петнайсет старта край морето, много награди и...надежди

 

Георги Енчев – „бащата“ на Черноморската колоездачна лига

Снимка: vashiatglas   

 

Това, с две думи, е Черноморската колоездачна лига „Спринт“, която стартира миналата година, утвърди се категорично и през този сезон тръгва с нови амбиции и надежди.

С какви точно - разговаряме с „идеолога“ на проекта – Георги Енчев, мениджър на колоездачния клуб „Несебър“.

 

       

 

Как се роди идеята за Лигата?

- Роди се от един...недостиг. От недостига на колоездачни състезания у нас. Липсата на възможности за изява направо „изяжда“ мерака на младите, демотивира ги да тренират, а оттам до пълното отказване от спорта е едно „колело“ разстояние. Затова, с президента на КК „Несебър“ Йордан Йорданов, решихме да се опитаме да направим нещо солидно, което да уплътни живота на детско-юношеската школа на клуба. Първата ни работа беше да намерим съмишленици, за да предадем „обем“ на проекта. Свързахме с пловдивския холдинг „Макс Европа“, който произвежда велосипедите „Спринт“, и не само получихме подкрепа от там, но той ни стана основен партньор и дори прибавихме авторитетната му марка „Спринт“ към името на Лигата. Това силно ни окуражи - бе ясен знак, че сме на прав път. След това потърсихме съмишленици от крайморските общини - оказа се, че там има доста отзивчиви хора и „отворени“ кметове, които си дават сметка колко е важно децата и юношите им да са на „ти“ със спорта. И колелото се завъртя: създадохме по места центрове за работа с малките под задължаващото мото “Всяко дете на велосипед“, а миналата година организирахме и първата верига от осем състезания, излъчихме и комплексни първенци, раздадохме награди...                   

 

Имахте прояви не само в черноморския регион...

- Голям е „гладът“ за спортни прояви навсякъде. Споменах нещо за „отворените“ кметове, оказа се, че такива има и в Странджа, и в Добруджа, и във вътрешността на страната. Станахме популярни не само в колоездачните среди; започнаха да ни търсят от различни райони на страната с желание да ги включим в Лигата. Засега оставаме „морски“ /с малки изключения/, но очевидно тенденцията е към разширяване на „географията“. Нека! Не се страхуваме от уголемяване на проекта - важното е да върши полезна работа. А най-важното е, че всеки – по-малък или по-голям – отбор или колоездач, може свободно да се запише при нас. Ще получи и поименна „календарна карта“, в която ще бъдат отбелязвани постиженията му в нашата верига.

 

Как ще изглежда тя през втория си сезон?

- По-голяма, по-богата, по-силна. И още нещо ново - няма да е само за момчета, но и за юноши младша възраст. Стартираме на 15 март, събота, в Поморие. Следват състезания в села, градчета, градове, курорти и така - през целия сезон: от селата Кошарица и Равда, през Варна и Бургас, та до финалния старт през октомври на Слънчев бряг. Всъщност,  там вече направихме „увертюрата“ на Лигата -  критериум за купата „Трети март“. Участваха 50-тина момчета от цялата страна, което, смятаме, е насърчително за началото на сезона. За „същинските“ надпревари очакваме броят на колоездачите да нараства от старт на старт. Като прибавим и юношите, картината, надяваме се, ще става все по-привлекателна.

 

          

 

А привлекателни ли ще са наградите? Децата обичат да получават, знаете...             

- Наградите за най-добрите ще са много и разнообразни: от купи, медали и грамоти до велосипеди, екипи и аксесоари за велосипеди. И, разбира се, за деца става дума все пак: сладоледи, шоколади, дъвки и т. н. Но те, децата, трябва да си ги заслужат, нали? Вярваме, че ще е така и в раздаването на подаръци ще се включат и домакините на 15-те състезания - за най-добрите десет състезатели.  

 

Ще си „признаете“ ли как ще осигурите този богат и...вкусен награден фонд?

- С голямо удоволствие ще „призная“. Наградите са от нашите партньори и спонсори: „Макс Европа“ /велосипеди „Спринт“/, „Дием спорт“ и магазини „Темпо“ /спортна екипировка/, производителите „Победа“ /шоколадови бонбони/, „Изида“ /сладоледи/, „Айсберг“ /трапезна вода/, „Идеал“ /дъвки/. Най-добрият треньор ще получи безплатен абонамент за бургаския вестник „Черноморски фар“ /един от нашите медийни партньори/; за най-малкия колоездач, стартирал в Лигата, ще има топка и екип от ФК „Черноморец“ /Бургас/. Както виждате – готови сме да свържем колоезденето и с футбола, само и само да се множат млади спортисти край морето. И не само там. Но това, знаете, става и с постоянна и обективна разгласа. Разчитаме много на медийните ни партньори – споменатия „Черноморски фар“, интернет платформата Livespot, и, то се знае, специализирания сайт за колоездене maxbike.bg.       

 

Тук му е мястото и ние, от сайта maxbike.bg, да декларираме отново, че с удоволствие ще осведомяваме читателите за състезанията на Черноморската колоездачна лига „Спринт“, както и за всичко, свързано с нея. Пожелаваме на Лигата успешен сезон и все по-голяма „география“, за да натрупа богата „история“.   

                                                                                Интервюто взе Иван Нанков

       

Коментари

Шосе / Черноморска лига "Спринт"

[1] 2 3 4  ...14