Новини

Велосипед, който пречиства въздуха

 

 

 

Придвижването с колело, вместо с кола, дава много ползи за здравето и формата ви и допринася за намаляването на вредните емисии в големите градове.

Едновременно с това обаче, един от недостатъците му е, че сте принудени да дишате газовете, изпускани от автомобилите. Това се превръща в сериозен проблем, когато живеете в многолюден и замърсен град, като Пекин например. В него дори пешеходците носят маски, за да се предпазват от замърсяването.

И тук се появява дизайнерът Мат Хоуп, който изобретява велосипед с пречиствателна система, която филтрира въздуха и го изпраща до маска, която колоездачът носи на лицето си. Така започвате да дишате произведения от вас чист въздух.

Идеята е страхотна, но все още само на теория. На практика – пречистващото въздуха колело произвежда енергия от 5000 волта, поради което едва ли ще искате да го карате в дъждовно време.

Надяваме се пречистващият велосипед да премине през технически и дизайнерски подобрения /за момента колелото изглежда по-скоро налудничево, а карането му – като подготовка за апокалипсис/ и да даде старт на едно по-приятно и отговорно към природата придвижване в градска среда. Елена Стайкова, по източници от youtube.com

Коментари

Велообщество

[1] 2 3 4  ...21