Новини

200 млн. евро за велосипедистите в Амстердам

 

Амстердам: Велосипед до велосипеда, но ситуацията е под контрол 

Снимка: Getty

 

Управата на Амстердам /Холандия/ обяви, че до 2040 година в града ще бъдат инвестирани 200 милиона евро за велосипедистите.

По-голямата част от тези пари ще отидат за създаване на 40 000 нови места за паркиране.

Броят на велосипедистите нараства, стойките за колелета по улиците са препълнени. Изчислено е, че колоездачите в Амстердам изминават 2 милиона километра на ден и използването на велосипедите е нараснало с 40 на сто през последните две десетилетия. Броят на пътуванията на ден са се увеличили от 340 000 през 1990 година до 490 000 през 2008 година. Всеки шести от десет амстердамци кара колело всеки ден, велоалеите отесняват, а доста от тях не отговарят на задъхващия се велотрафик.

Това налага мерки за оптимизиране на предпочитаната тук форма на транспорт, за да не пострада инфраструктурата на града; нужни са реконструкции на улици, булеварди, алеи. Вече се предприемат и действия за премахване на изоставените велосипеди из града.

Инвестициите са наложителни, за да се отговори на прогнозираното 10-процентно увеличение на пътуванията в центъра на града и на 25-процентовия ръст на колоезденето до и от железопътните гари.

 

 

През тази седмица в Амстердам бяха приети проекти, насочени към облекчаване на паркирането край Централната гара и на други възлови зони – по маршрута, например, на новата линия на метрото, която ​​ще бъде завършена до 2016 г. До станция Zuid ще бъде построен паркинг за 3000 велосипеда, ще има и нови 800 места, в близост до железопътните гари. Ще бъде въведена и "зелена вълна" по улиците с координирани светофари за движението на велосипедистите.

Други мерки

* Назначаване на служители, които да следят за отстраняване на изоставените велосипеди.

* Въвеждане на максимално допустимо време за паркомясто за велосипед.

* Създаване на допълнителни /временни/ паркинги за велосипеди, в близост до Централната гара на Амстердам.

* Създаване на места за съхраняване на велосипеди.

Въпреки проблемите, които възникват заради „нашествието“ на велосипедите в Амстердам, градската управа отчита положителна тенденция във финансов аспект: 20 милиона евро се спестяват на година от средставата, заделени за обществения транспорт, както и още 20 милиона от парите за развитие на инфраструктурата за автомобилното движение. /Саймън Макмайкъл, road.cc/

Коментари

 
Регистрация
Вашите имена*:
E-mail*:
Телефон:
Град:
Парола:
Парола(отново):

Велообщество

[1] 2 3 4  ...21