Новини

Колокрос, СП: Очакват се оспорвани битки на тежко трасе

 

Белгиецът Свен Нис е готов да защити световната си титла в Холандия

Снимка: cxmagazine.com

 

Над 250 спортисти – мъже, жени и юноши, ще участват на Световното първенство по колокрос, което ще се състои на 1 и 2 февруари в Хугерхeйде, Холандия.

Очакват се много оспорвани битки на тежкото трасе. През първия ден ще се надпреварват юношите и жените, а през втория – мъжете - над и под 23 години.

Холандският град бе домакин на шампионата на планетата през 2009 година, когато дебютантът сред мъжкия елит тогава, Нилс Aлбърт, спечели златото. Белгиецът е в стартовия списък и за това първенство и ще се опита да повтори подвизите си отпреди пет години, въпреки че напоследък преболедува от грип.

Световният шампион за 2013-а – белгиецът Свен Нис, има всички спортно-технически аргументи да защити титлата си, като записа серия от победи в началото на сезона.

Трасето на Хугерхeйде през 2009 година бе предимно сухо, но прогнозата за тази неделя, когато ще спорят за отличията мъжете, е за дъжд и вероятно ще се образуват добре познатите блата от кал. Калта и стръмнините ще направят надпреварата тежка. Това обстоятелство може да откаже бившия световен шампион, чеха Зденек Щибар, който се е фокусирал именно към колокроса през този сезон, но заяви, че ще кара на световното само ако трасето е сухо.      

Кой ще спори с Нис за титлата? Клаас Ванторну бе на подготовка в Майорка, където здравословните му проблеми, които го измъчваха по празниците, не отшумяха. Съотборникът му Kевин Поулс пък се разболя преди Коледа, но на последните състезания се видя, че вече се пооправя.

 

Какво тук значи някаква си кал: Ларс ван дер Хаар /вдясно/ и Свен Нис  

Снимка: Tim De Waele|TDWsport.com

 

Тежка ще бъде задачата на Ларс ван дер Хaaр, защото холандските домакини очакват от него много. Той, вярно, спечели СК, но СП има друга „философия“.

Французинът Франсис Mури, който спечели първия старт за СК за сезона в Намюр, наистина бе победен от белгиеца Том Mюсен наскоро, във Франция, но има потенциал да се премени във фланелката с цветовете на дъгата, ако има обаче и малко късмет.

Потенциални претенденти за „подиума“ са още Роб Петерс – белгиецът, който прави най-добрия сезон в кариерата си, както и германецът Филип Валслебен.

 

 

Носителката на СК Кейти Комптън /САЩ/ отива за злато и в Холандия

Снимка: VeloNews.com

 

При жените носителката на Световната купа /СК/ Кейти Комптън /САЩ/ прави също един от най-добрите сезони в кариерата си и за пореден път, както е напоследък, ще влезе в оспорвана схватка със защитаващата световната си титла представителка на домакините Мариане Вос. Американката има обаче проблем: на последния кръг за СК криза от астма я свали от колелото и ако това се повтори /да не дава господ/, тя няма да може да се пребори в събота за първата си титла от първенство на планетата.

Вос пък претърпя операция за отстраняване на киста на гърба миналата година, но си възвръща обичайната добра спортна форма, макар че не се състезава през декември и загуби битката за СК.

Евентуален дъжд в събота прави британската шампионка Хелън Уаймън солидна претендентка за златото. Второто й място в заключителния старт за СК във Франция /след Вос/ подсказва, че се намира в отлична кондиция, когато трябва. Сънародничката й Ники Харис и белгийката Сане Кант също поглеждат към почетния подиум.

Коментари