Новини

„Ендуро“ става официална дисциплина на ЮСИ

 

 

Международният колоездачен съюз /ЮСИ/ прие правила за дисциплината „ендуро“, с което практически я официализира.

Правилата следват, в общи лини, „конституцията“ на асоциацията, която се занимава главно с тази  дисциплина - Enduro Mountain Bike Association. Тя пък е събразена с практиката на няколко национални вериги от такива състезания, чиито организатори са смятани за основоположници на дисциплината.

Признаването на „ендуро“-то за официална дисциплина на ЮСИ отваря пътя на професионалните състезатели от другите дисциплини към него и стабилизира нормативната уредба в световен мащаб, т. е. повечето събития, наричани „ендуро“, ще имат вече един и същ регламент.

Ето няколко важни положения от него.

Ендуро-състезанието включва няколко свързващи етапа и няколко етапа с времеизмерване. Времената, постигнати в етапите с времеизмерване, се сумират и дават общото състезателно време на участника.

Трасето за ендуро трябва да включва широки и тесни, бързи и бавни пътеки с различни настилки. Всеки етап с времеизмерване трябва да включва спускане, но са допустими и къси секции с педалиране - равни или с изкачвания.

Свързващите етапи могат да включват подпомогнато транспортиране /например лифт/, придвижване на собствен ход или комбинация от двете.

За участие се допускат състезатели, навършили 17 години, като не се прави деление на младежи, мъже до 23 г. и елит.

Организаторите могат да осигуряват не повече от една зона за техническа поддръжка, като помощта отвън е допустима само в тази зона.

По време на състезанието участникът може да използва само една рамка, една вилка/заден амортисьор и чифт колела. Тези части от велосипеда се маркират от организаторите, за да не могат да бъдат подменяни в различните етапи. При счупване на такава част, тя евентуално може да бъде подменяна с добавянето на 5 минути наказателно време.

Колоездачите трябва да карат с каска през цялото състезание. При много технични пътеки, при високи отвеси отстрани, както и при високоскоростни трасета, организаторите могат да задължават състезателите да ползват каски с подбрадници. От ЮСИ препоръчват и допълнителна защитна екипировка.

Организаторите трябва да осигуряват за всички участници карта на трасето, а при по-дълги или трудни за навигация маршрути тя трябва да е преносима.

Ендуро-трасетата трябва да са ясно маркирани с комбинация от стрелки, врати и ленти. Особено внимание трябва да се обръща на това да не са възможни минавания напряко.

Организаторите трябва да определят времена за стартирате за всеки етап с времеизмерване.

Всеки участник стартира индивидуално. Интервалът между двама участници трябва да е минимум 20 секунди.

Състезанието трябва да включва минимум 3 етапа с времеизмерване. Общото време от тях за всеки участник трябва да е поне 10 минути.

Състезанието трябва да включва минимум две различни трасета за етапи с времеизмерване. При непредвидени и изключителни обстоятелства /например много лоша метеорологична обстановка/ етапът може да бъде отменян.

 

Момент от първото състезание по ендуро в България - 2-3 ноември 2013 г. край Велико Търново 

Снимка: mtb-bg

 

Няма ограничения за това как да бъдат организирани свързващите етапи. Изкачването на участниците до старта на етапите с времеизмерване може да става както с транспорт /лифт, камион и др./, така и на самоход или с комбинация от двете - това се определя от организаторите.

Организаторите трябва да осигурят възможности за адекватна тренировка за всички етапи с времеизмерване.

Колоездачите трябва да се държат спотсменски по всяко време и да позволяват на всеки по-бърз участник да ги изпреварва, без да му пречат.

Ръководителят на съдийския екип може да приеме за нарушение на правилата и действие, което не е било установено пряко от официални лица/съдии на състезанието, но е било докладвано от поне двама участници, които са от два различни отбора /става дума за нарушения като оказване на външна помощ, съкращаване на трасето и др./.

Малък брой специално обучени маршали или съдии могат да се движат по трасето по време на състезанието и да го следят на необявени предварително места. Те могат да използват мотоциклети, ATV-та и планински велосипеди.

Организаторите трябва да осигуряват адекватни възможности за оказване на медицинска помощ и да предоставят на участниците контакти за спешни повиквания.

Други новости в правилата на ЮСИ:

- състезанията по спускане с масов старт вече ще се наричат маратон по спускане (downhill marathon).

- състезанията по ХСЕ (ХС елиминатор), XCP (еднодневни състезания от точка до точка), XCM (ХС маратон) и други, когато не са част от Световната купа, ще бъдат регистрирани като UCI Class 3. /По МТB-bg/.

***

За пръв път състезание по ендуро у нас се състоя на 2-3 ноември тази година - в местността „Ксилифор“ край Велико Търново. Надпреварата бе осъществена по идея на Добромир Добрев и организаторите се надяват тя да стане традиционна.

 

 

Коментари

MTB

[1] 2 3 4  ...16