Новини

МТВ, ЕП, Пампорово: Ева Димитрова с бронзов медал в спускането

Eва Димитрова /в дясно/ на почетната стълбичка

 

 

Ето че България вече има европейски медал от планинското колоездене. Бпонзов! Донесе го Ева Димитрова от спускането на първенството в Пампорово.

Двайсет и три годишната софиянка стартира на финала с четвърто време от квалификациите, но изпревари националната ни шампионка Ани Томева, а двете „извънземни“ французойки спечелиха първите две места.

Титлата извоюва двукратната световна шампионка в тази дисциплина Емлин Раго с 2:47,05 мин., като изпревари Морган Шар с 6,17 секунди.

Нашата Ева остана на близо 29 секунди от златната медалистка, но бронзовият медал е чудесно постижение за амбициозното момиче, пък и за цялото българско колоездене.

Поздравления и за Ани Томева, която завърши отново четвърта, след същата авторитетна позиция във вчерашната надпревара на форкрос.

Медал и две четвърти места от европейско първенство е значимо постижение, независимо кой с какви очи гледа на конкуренцията, а и на друтите условности около състезанието. Само ще кажем, че зад велосипедите на нашите момичета останаха състезателки от страни, които имат отколешни традиции в този спорт.

Нашата най-голяма надежда при юношите – Мартин Бочуков, зае осмото място, което също е чудесен резултат, като имаме предвид, че 17-годишният софиянец кара с инжекции в контузената лява ръка и практически бе неполноценен още от петък, когато скъса сухожилие в едно от спусканията. Въпреки това той се представи най-добре от всички български юноши.

Златният медал в тази възрастова група взе италианецът Франческо Коломбо, който се спусна по вече поразмекналото се от есенното слънце трасе, за 2.23:72 мин. Всъщност италианската победа е двойна – сребърният медал взе сънародникът му Джанлука Вернаса, който направи изключително спускане и се изкачи до среброто от осмо място в квалификациите, изоставайки само с малко повече от секунда от първия.

Бронза отиде при словенеца Юре Жабиек, на 5,32 сек. от новия шампион, който стигна до медала пък от шестата позиция на квалификациите. Обратното – чехът Петър Мали имаше преди финала второ време, но в заключителното спускане се провали – седми.

Най-интригуващо, както и се очакваше, бе при мъжете. Най-стабилен в квалификациите бе Маркус Пекол /Австрия/, който успя да защити по забележителен начин водещата си позиция и отново изпревари всички – 2:25,60.

И тук двоен успех на спортисти от една държава - среброто взе сънародникът му Мануел Грубер.

 

Първите трима при мъжете: Маркус Пекол ( в средата), Мануел Грубер ( в ляво) и Миран Ваух 

 

Той бе трети в квалификациите и изпревари втория там - Мартин Кнапец от Словакия, който пък имаше малшанса да падне и се срина чак до 33-ото място от общо 36-има състезатели.

С бронзовия съвсем заслужено се окичи словенецът Миран Ваух, който даде най-силно време на форкроса, където остана трети на финала по място за златото. Ваух обаче показа стабилни резултати в Пампорово и е едно от най-„светлите“ имена на първеството.

На финала изпъкна още един австриец – Давид Трумер, който скочи от деветото на четвъртото място.

Какво направиха нашите спускачи.

Отново най-добре от тях кара националният ни шампион Росен Ковачев, който се класира 14-и, изоставайки на 14,12 секунди от шампиона. Следващият най-добре спуснал се бе плевенчанинът Боби Крумов, който също влезе в топ 20. Непосредствено след него е Тодор Киров, който кара равномерно във всички спускания.

 

След финала

 

Ева Димитрова, бронзов медал: „Можех да се спусна още по-добре. Радвам се на медала, на наистана мога повече. Французойките бяха много силни. Ще запомня това състезание, но започвам да се подготвям още от сега за следващия сезон. Разчитам на помощта на мой приятел от Великобритания, който ми дава ценни съвети. Искам да постигам успехи в планината, която толкова много обичам. Спортът ми дава свобода, сили и ...адреналин. Чудесно е, да усещаш как надмогваш и противниците и себе си.  

Ева е родена в София. На 23 години е, студентка по икономика в СУ „Св. Климент Охридски“, но работи в руска фирма, а вечер тренира. Започва да се занимава с планинско колоездене от шест години. Състезателка на клуба „Чета++“.   

Мартин Бочуков, 8-ми при юношите, най-добре представилият се българин в тази група: „Паднах на хлъзгавото трасе още в петък. Скъсах сухожилие. Лекарите започнаха да ме лекуват с инжекции, като не бяха сигурни, че трябва изобщо да се състезавам. Аз обаче реших да рискувам, защото много ми се искаше да се представя добре пред родна публика. Доволен съм донякъде, на с тези болки – толкоз“.

 

Мартин Бочуков по трасето

 

 

Крайно класиране

 

 

 

    

Коментари

MTB

[1] 2 3 4  ...16