Новини

Харалд Хансен /UEC/: Трасетатата са подготвени перфектно

 

Харалд Хансен е вицепрезидент на Европейския колоездачен съюз /UEC/. Норвежец. В България е по повод Европейското първенство по планинско колоездене в Пампорово.

С удоволствие се съгласи да даде първото си интервю у нас именно за maxbike.bg.

 

За първи път ли сте в България по колоездачни въпроси, г-н Хансен?

- Не. Идвал съм тук като състезател два пъти – през 1977 и 1978 година, с норвежкия национален отбор за Обиколката на България. Въпреки че тогава нямах късмета да се представя добре /контузих се/, запазих най-добри спомени за страната ви. А и за организацията на състезанието.

 

Как гледате сега на България, като домакин на голям шампионат по колоездене?

- Когато разбрах, че европейското първенство по форклрос и спускане ще е във вашия курорт Пампорово, бях уверен, че ще се справите. Не никак лесно да се организира такова състезание, но засега всичко е наред. Особено съм впечатлен от състоянието на трасетата. Те са подготвени перфектно. Лично ги разгледах внимателно още преди тренировките - изкачих ги пешком отдолу нагоре, и не намерих слаби пунктове.

 

Трасетата обаче отговарят ли на качеството на продукцията, която виждаме?    

- Шампионът е силен. Даже по-силен, отколкото очаквах. Видяхме отлични изпълнения,  особено от френските „първи дами“ в спускането Емлин Раго и Морган Чар. Впрочем, това че те се съгласиха да карат и в двете дисциплини е ясно отчетлив комплимент за вас, като домакини, нали? Знам, че ви се искало тук да дойдат повече от най-добрите „планински“ колоездачи от Европа, но твърде късна е датата на шампионата – сезонът вече е съвсем в края си и доста бегачи просто не са го включили в състезателните си планове. Ако обаче те знаеха на какво чудно място щяха да попаднат, със сигурност нямаше да пропуснат до дойдат в прекрасната ви планина.

 

Времете обаче рязко застудя в началото на шампионата и това ни постресна ...

- „Планинските“ колоездачите са последните, които ще се уплашат от някакви там снегове и студове. Даже често предизвикват на дуел природата. Резултатт от тези битки е различен, разбира се, но почти зимните условия тук със сигурност не са необичайни за тях. Пък и не може да се оплачете съвсем от времето – и слънцето даже се показа. Най-важното все пак е, че обработката и маркировката на пистите предполагат висококласна и спортменска надпревара. Останалото неща – настаняване, възстановяване, храна, са несъмнено важни, но все пак са част от общия фон. С който организаторите също се справят отлично.

 

Какво е бъдещето на планинското колоездене в световен мащаб?   

- За разлика от изменчивите атмосферни условия – надяваме се да е непроменливо безоблачно. Това в рамките на шегата, а иначе – работата не е лека, но се стремим да овладяваме и да канализираме бурното развитие на нашия спорт през последните години в правилната, според нас, посока. А тя е: да обгръщаме с постоянни грижи всички дисцплини от маунтийнбайка; да помагаме по всякакъв начин на националните федерации и съюзи, особено на по-малките; да насърчаваме чрез тях повече млади хора на континента да се занимават с динамичните и красиви наши дисциплини. Освен това съчетаването им, както става на шампионата в Пампорово – на форкроса и спускането, тласка общата продукция към по-високо качество и към атрактивност.

Държа непременно да отбележа накрая, че Европейският колоездачен съюз цени високо усилията на Българския колоездачен съюз да развива този многообразен сектор от нашия спорт – планинското колоездене; сътрудничеството ни е надеждно и, сигурни сме, ще става все по-устойчиво. Особено след такива прояви като първенството в Пампорово, което със сигурност ще приключи успешно.

Коментари

MTB

[1] 2 3 4  ...16