Новини

Велосипеди печелят конкурс за чист въздух в София

 

Електрически велосипеди, иновативно технологично дърво и водородно гориво са проектите, победители в конкурса за чист въздух в София – Sofia Urban Challenge.

 

Конкурсът, организиран от неправителствената организация Cleantech Bulgaria в партньорство със Столичната община, се прави за първи път и целеше да отличи проекти в сферата на пречистването на въздуха и подобряване на околната среда в София.

 

В надпреварата се включиха 15 компании от Европейския съюз, като до финала стигнаха шест от тях, две от които български. Проектите бяха оценявани от експерти от Столичната община, Climate-KIC и Cleantech Bulgaria.

 

Победители в надпреварата са:

 

* Българската компания Eljoy bikes. Тя разработва електрически велосипеди, които, от една страна, щадят околната среда, а от друга - елиминират неудобствата на обикновените велосипеди като изкачването на баири и по-бавното придвижване. Цената им варира между 2 хил. лв и 4 хил. лв. в зависимост от мощността и компонентите по електрическия велосипед, а с едно зареждане на батерията могат да бъдат преминати над 200 км. Компанията има офиси във Варна и в София, а паралелно с електрическите велосипеди разработва и система за отдаването им под наем.

 

* Испанската компания Discomon. Тя разработва иновативно технологично дърво, което пречиства въздуха. Всяка система е с размери 10 кв. метра и се равнява на 90 обикновени дървета. Тя е проектирана така, че да изтласква въздуха от долната част на колоната, преминавайки през различни дезинфектиращи филтри, като накрая излиза през най-горната част на системата. Конструкцията наподобява малки вертикални билбордове и може да се използва и като средство за реклама. Компанията вече има пилотни инсталации в Испания.

 

* Румънската компания Tresoil Biofuels.  Тя създава водородно гориво с нулев въглероден отпечатък. Използвани са технологии, чрез които, след преработка на маси от сметищни битови отпадъци, се произвежда чистото гориво. В резултат на използването му, от една страна, се намаляват отпадъците, а, от друга - се произвежда зелено гориво, което може да бъде използвано от мрежата на градския транспорт.

 

Според Ели Щерева, проектен координатор в Cleantech Bulgaria, следващата стъпка за победителите е да бъдат тествани проектите им.

 

"Ще търсим начини за пилотни тестове на решенията и ще работим за внедряване на проектите в София", заяви тя.

 

Коментари

Иновации

[1] 2 3 4  ...21