Новини

Специални „видео арбитри” ще „теглят ножа” на нарушителите

 

През 2018 г. на трите "гран тура", на световното първенство на шосе и на четирите класики, наричани „монументални”, ще има специални съдии по видеозаписите.

 

Идеята за „видео арбитрите” не е нова, но стана актуална след спорния случай с отстраняването от „Тур дьо Франс-2017” на световния шампион Петер Саган.

 

Специалните съдии ще бъдат подбирани от Франция, Италия, Испания и Белгия – четирите държави, в които се провеждат най-много състезания по колоездене.

 

За разлика от футбола, където реферът, който разглежда видеата, може само да изказва мнение, то при колоезденето гласът на видео арбитъра може да е решаващ за крайното отсъждане.

   

Съдията по видеото ще се намира в специално помещение на финала и ще може да следи всички екрани, по които се излъчва на живо състезанието по телеефира. Ако забележи нарушение, той информира председателя съдийската колегия. Ако грешката е сериозна, главният съдия може да започне веднага процедура по отстраняването на съответния нарушител. Например: ако бегач игнорира червения сигнал на жп прелез или, както се държи за автомобил.

 

Във футбола има точно очертано игрално поле, около което спокойно могат да бъдат разположени камери. Това обаче не е възможно за колоездачно състезание, затова е и безсмислено да бъде увеличаван броят на  мотоциклетистите с телеоператори зад тях. От ЮСИ и телевизиите проучват възможностите да бъдат поставяни повече видеокамери в зоната на финалите, за да може после ситуацията /особено при груповите спринтове/ да бъде разглеждана от повече позиции.

 

Коментари

Иновации

[1] 2 3 4  ...21