Новини

България е четвърта в Европа по производство на велосипеди

 

Всяка година по света се произвеждат над 100 милиона велосипеда и над 50 милиона. автомобила. Сега на планетата има вече над 1 милиард велосипеди и над 0.5 милиард автомобили.

 

Данните съобщава сайтът produway.com, според които се прави изводът, че Европа залага все повече на придвижването с велосипеди. Сред основните причини са: благоприятното влияние върху здравословното състояние на хората, облекчаването на трафика в гъсто населените градове и липсата на замърсяване в околната среда при придвижване с велосипед.

 

Според класация за топ 20 на градовете с най-благоприятна среда за каране на велосипед, 17 от градовете се намират в Европа, две - в Северна Америка и един - в Аржентина. Сходни са резултатите и в класация и за топ 10 на страните с най-много велосипеди на глава от населението, от която се вижда, че единствено Китай и Япония са държави извън Европа. Шампион в класацията е Холандия, където 99.1% от населението на държавата са колоездачи. В страната 27% от всички пътувания се правят с велосипед и една четвърт от хората ходят на работа с велосипед. Средното разстояние, което се изминава от човек на ден в Холандия, е 2.5 км. За сравнение - в Съединените щати 32.2% от населението /100 млн./ са колоездачи, но едва 0.9% от пътуванията в страната се изминават с велосипед и средното разстояние, което се изминава от човек на ден, е едва 0.1 км.

 

Всички тези данни показват големите мащаби и конкурентната среда, в която оперират производителите на велосипеди в Европа. На челните три позиции в класирането се нареждат Германия, Италия и Полша. Непосредствено след тях през 2016 година се изкачи България изпреварвайки Франция. През 2012 година в България са били произведени 836 000 велосипеда. През 2014-а броят им нарасна до над 950 000. През 2016 година бе премината психологическата бариера от 1 млн. произведени велосипеда.

Към днешна дата най-много велосипеди на година се продават във Франция - над 3 млн. велосипеда, следват Холандия и Германия с приблизително 2.3 млн. велосипеда. В България, въпреки динамично развиващото се производство на велосипеди, се продават годишно 80 000 бройки.

 

Причината през последните години да се увеличи интересът към велосипедите, произведени в България, е в няколко основни фактора - българските производители покриват и четирите задължителни стандарти за качество; велосипедите имат добър дизайн, цената им е конкурентна, сроковете за доставка на готовата продукция се скъсяват.

 

Нарастващият интерес към велосипедите през последните години доведе до разработването и внедряването на много иновации в тези продукти. Предлагат се велосипеди с електронно подпомагане на движението, както и такива с устройства, излъчващи Интернет. Някои от велосипедите са свързани в реално време с програми, анализиращи данните, генерирани при движение. Тези и доста други нововъведения вече са факт, но сигурно е, че най-интересното тепърва предстои.

 

Коментари

Иновации

[1] 2 3 4  ...21