Новини

Крис Фрум увеличил дозата на веществото салбутамол заради асмата

 

Крис Фрум

 

От ЮСИ уведомиха Крис Фрум, че в една от допингпробите, взети от него по време на „Вуелтата” на Испания 2017, e засечена повишена концентрация на препарата салбутамол.

 

Допустимата норма е 1000 нанограма на милилитър, а - в урината на лидера на Sky е имало 2000 нанограма на милилитър. Б-пробата е също положителна.

 

Фрум има право да използва веществото с решение от ЮСИ и Световната антидопингова агенция, тъй като от дете страда от астма.

 

Ето как британецът, който спечели тази „Вуелта”, отговори на съответните фактори от Международния колоездачен съюз:

 

„Известно е, че имам астма, поради което използвам инхалатор, за да се справям със симптомите на болестта, но добре зная правилата и се инхалирам в допустимите граници. По време на Вуелтата астмата ми се обостри и лекарят на отбора ме посъветва да увелича дозата на салбутамола. Както винаги, възможно най-внимателно следих да не надхвърлям допустимата доза. Възприемам много сериозно положението си на лидер в нашия спорт, затова ще предоставя необходимата информация на съответните специалисти от ЮСИ, които имат право да разследват случая".

 

А ето и мнението на Дейв Брайлсфорд, генерален мениджър на отбора Sky:

 

„Има цял комплекс от медицински и физиологически фактори, които влияят на метаболизма и за превишаването на салбутамола. Стремим се да анализираме фактите и обстоятелствата и да разберем какво и как е станало в конкретния случай. Вярвам напълно на Крис и съм сигурен, че той се е съобразил точно с медицинските предписания за борбата с астмата според правилата на феъплея”.

 

„Според Правилника за борба с допинга на ЮСИ, наличието на салбутамол в проба не води до временно спиране на състезателните права", се казва в съобщение на Международния колоездачен съюз. Фрум не е със спрени права, но започва процедура, според която колоездачът ще бъде изслушан.

 

 

 

Коментари

Велообщество / Личности

[1] 2 3 4  ...15