Новини

Представиха „Джиро д’Италия-2018”. Апетити за високи постижения

 

В Милано бе представен маршрутът на 101- вото издание на колоездачната Обиколка на Италия – „Джиро д’Италия” 2018. Първите три етапа ще са в Израел; следват още 18 отсечки, общо - 3546 км.

 

На събитието присъстваха: победителят в тазгодишното юбилейно /стотно/ „Джиро” – Том Дюмулен, двукратният победител в италианския Гран тур – Винченцо Нибали, младият призьор от авторитетната надпревара - Фабио Ару, а така също и приключилият със спортната си кариера след този сезон двукратният победтел в „Джирото” – Алберто Контадор.

 

 

Том Дюмулен, Винченцо Нибали, Фабио Ару и Алберто Контадор /от дясно наляво/ по време на представянето на маршрута 

 

Всички тези майстори на педалите споделиха впечатления за маршрута през 2018-а, който директорът на състезанието, Мауро Вени, и традиционната фирма организатор - RSC Sport, са подготвили за 101-вата надпревара.     

 

     

Организаторите на „Джирото” обявиха, че в памет на загиналия през годината голям италиански колоездач Микеле Скарпони, колоната ще мине през родния му град Филотрано.

 

Том Дюмулен: „Обичам всички „часовници” и ми допада фактът, че „Джиро” 2018 ще започне с индивидуално бягане за време. Ще се опитам да облека още в началото розовата фланелка на лидер. Два от планинските етапи – 14-ият /изкачването на връх Дзонколан/, и 15-ият, са особено трудни. Тепърва обаче ще проучвам детайлно маршрута, във всеки случай присъствието на Крис Фрум ще направи състезанието и по-трудно, но и по-интересно”.

 

Винченцо Нибали: „Винаги е добре да се състезаваш пред поддържащата те родна публика. Сицилийските етапи ще са от онази страна на острова, която не познавам добре. Никога например не съм се изкачвал по Етна откъм страната на обсерваторията. Жалко, че загубихме Скарпони – щеше да е чудесно да сме един до друг нагоре, към Дзонколан. За последен път въртях на тази височина, борейки се с Контадор /през 2011 г./, и беше много тежко. Що се отнася до Фрум – добре го познавам, преди няколко месеца се „бихме” с него във Вуелтата на Испания. Силен обаче е не само той, но и целият му тим, така че е трудно да бъде победен”.

 

Фабио Ару: Първата височина е особено важна и трябва да си в отлична форма още от началото. Загубата на минути, а дори и на секунди малко след старта трудно се наваксват... С Микеле Скарпони бяхме заедно дни, преди да загине, и продължавам да гледам видеа и снимки, на които сме заедно. Не знам дали ще участвам в „Джирото”, но със сигурност присътствието на Фрум ще го направи много специално”.

 

Алберто Контадор: „Бях в Израел и видях трасето за индивидуалното бягане по часовник /1. етап/ – то е много сложно технически и ако е дъждовно, може, освен сложно, да стане и опасно...Когато се сетя за моя приятел Микеле Скарпони, винаги се усмихвам – дори, когато беше уморен, той не спираше да се шегува”.

 

 

Крис Фрум /на видеостената/ е амбициран да спечели и "Джиро д'Италия", което не е правил никога  

Снимки:  PHOTO CREDIT: LaPresse - Ferrari, Spada, De Grandis

 

Мауро Вени, директор на „Джиро д’Италия: Всяка година Обиколката на Италия разказва интересни истории, показва прекрасни места. Регионите, в които ще премине колоната догодина, ще представят на света част от своите традиции, от своя култура, неповторими гледки...Сто и първото издание ще бъде интересно с осемете планински финала, с множеството коварни етапи. Началото в Израел, първото извън географските предели на Европа, финалът пред Колизеума в Рим, целият маршрут ще е фантастична реклама не само от спортна гледна точка...И още нещо важно: Крис Фрум ще се опита да влезе в историята с още едно свое световно постижение – след като това лято триумфира на „Тур дьо Франс” и „Вуелтата” на Испания, да  направи същото за първи път и на „Джирото”. Това би била трета негова последователна победа в Гран тур.

 

Коментари

Шосе / Джиро д’Италия

[1] 2 3 4  ...16