Новини

„Тур дьо Франс 2018”: Традиции и новости, разнообразие и...страхотии

 

Крис Фрум пред картата на маршрута на "Тур дьо Франс", който иска да спечели за пети път 

 

В Париж беше представен маршрутът на „Тур дьо Франс” през 2018 г. Сто и петото издание ще започне от Вендее на 7 юли и ще завърши на „Шан-з-Елизе” в Париж на 29 юли.

 

В маршрута са включени отново митичните височини Алп д'Юез в Алпите и Турмале в Пиренеите и те ще са кулминацията на битката съответно във втората и в третата седмица. Алп д'Юез не е включвана в „Тура” от 2015 г., а Турмале - от 2016-а.

 

В „Тур дьо Франс” 2018 ще бъде отбелязана 40-ата годишнина от първата победа в състезанието на най-успешния френски колоездач - Бернар Ино, а Крис Фрум ще се опита да се изравни с него по броя на победите, завоювайки пета титла. Толкова имат още трима: Жак Анкетил, Еди Меркс и Мигел Индураин.

 

 

Маршрутът е дълъг 3329 км. За шести път стартът е във Вендее и общо за десети - в департамента Пай де ла Лоар, в северозападна Франция. Първите етапи са изцяло в региона Бретан.

 

Колоната ще премине през Централния планински масив, през планинските вериги Юра, Алпите, и Пиренеите. Височините са двайсет и пет, а първите трима във всеки етап ще получават бонус - съответно от 3, 2 и 1 секунди.

 

През 2018 г. за първи път отборите ще са съставени от по осем състезатели, а не както досега от девет. Това ще бъде едно от основните предизвикателства пред тимовете, които се целят в челото на генералното класиране.

 

"Мисля, че маршрутът е интересен и вълнуващ. Запазихме легендарните височини, включихме нови места. Смятам, че ще има битки не само в планините", каза директорът на „Тур дьо Франс” Кристиан Прюдом.

 

В състезанието ще има 66 километра бягане по часовник - най-много за последните три издания, като първият „часовник” ще е отборен, а вторият - индивидуален.

 

Първите разлики в челото на генералното класиране вероятно ще се получат в отборното бягане по часовник в третия етап – 35 км в Шоле.

 

Всички фаворити, начело с Найро Кинтана, Тибо Пино, Фрум и Ромен Барде се обединиха около мнението, че решаващ в първата седмица ще бъде деветият етап - 154 км от Арас до Рубе, с 15 сектора с павета – 21 км от които са част от маршрута на известната класика „Париж – Рубе”.

 

Първият финал на височина е в 11-ия етап, който е дълъг само 108 км, включва четири сериозни изкачвания и завършва в курорта Ла Розиер /17.6 км с наклон от 5.8%/.

 

Кулминацията на втората седмица в Тура е в 12-ият етап /обща денивелация от 5000 метра/, в който колоната ще трябва да изкачи височините Мадлен и Кроа дьо Фер - на над 2000 метра преди да финала на легендарния Алп д'Юез. Това ще бъде 30-ото му изкачване в „Тура”. При последните два случая – през 2013-а и 2015-а, Крис Фрум носеше жълтата фланелка, но той няма победа на легендарната височина, известна със своите 21 серпентини.

 

Третата седмица започва с етапите в Пиренеите, като първият от тях е 16-ият /218 км/ - след втория почивен ден. Той завършва в Банере де Лушон след спускане.

 

При представянето на маршрута фаворитите определиха следващия, 17-и етап, за един от най-вълнуващите. Той е само 65 километра, но включва три изкачвания: Мон де Пейрагуд, Кол де Вал Лурон-Азе и финал на изцяло нова височина - в Сен Лари-Сулан. 

 

Кралският етап е 19-ият – 200 км в Пиренеите, от Лурд до Ларун. Колоездачите ще катерят трите най-известни височини в тази част на Франция – Кол д'Аспен /преодолявана 52 пъти/, Обиск /48 пъти/ и Турмале /80 пъти/. Денивелацията е над 4700 м.

 

 

Действащият шампион Крис Фрум е доволен от маршрута: "Равнинната през първата седмица ще направи „Тура” много нервен, в Бретан е доста ветровите, а това ще играе роля. За мен кралският етап е този до Алп д'Юез, но няма да се фокусирам само върху него. Има няколко изключително тежки отсечки".

 

Четирикратният първенец допълни, че разглеждайки профила на деветия етап, не е изключено да прибави и пробега „Париж – Рубе” в подготвителната си програма за „Тура”.

 

Найро Кинтана, който има три подиума в „Тура” /втори през 2013-а и 2015-а и трети - през 2016-а/, се надява на по-добро участие догодина: „Има много интересни етапи,  маршрутът ми допада. Часовниците не са дълги, не са равнинни, има много изкачвания. Най-голямото предизвикателство за мене ще е етапът с паветата".

 

Французинът Ромен Барде има второ и трето място в „Тура” и догодина ще се бори за победата: "Маршрутът е за универсални състезатели. Мисля, че има капани навсякъде".

 

Алберто Контадор, който сложи край на кариерата си, също беше в Париж: "Нямам търпение да гледам състезанието, особено етапа до Рубе. За състезателите обаче ще е ужасно. Много ми харесва и етапът, който е само 65 км, отдавна исках да видя нещо такова". Според него тимът на Фрум - "Скай", отново ще е главен фактор в състезанието.

 

Марк Кавендиш /30 етапни победи в „Тура”/: „Това е най-тежкият маршрут на „Тура”, който съм виждал, откакто съм колоездач. За спринтьорте е направо стряскащ”. кариерата си.

 

...

 

Заедно с обявяването на маршрута на „Тура” се състоя и церемонията за "Златното колело" - наградата за най-добър колоездач за 2017 г. Фрум спечели без конкуренция и вече има три победи /след 2013-а и 2015-а/, като пред него е единствено Контадор с четири приза.

Коментари

Шосе / Тур дьо Франс

[1] 2 3 4  ...19