Новини

Разработват велосипед, който пречиства въздуха

 

Велосипедният транспорт със сигурност е по-екологосъобразен от автомобилния, но могат ли колелетата да повлияят пряко в борбата срещу замърсяването?

 

Базираното в Холандия Studio Roosegaarde твърди, че това е напълно възможно. Екипът вече има идея как да докаже теорията си – чрез пречистващия въздуха велосипед, наречен Smog-Free Bicycle.

 

Компанията е концентрирала вниманието си към Пекин, който е един от градовете с най-високи нива на смог в света.

 

Засега Smog-Free Bicycle е само концепция – но толкова дръзка и интригуваща, че заслужава да ѝ се обърне внимание. Дан Руусегард обяснява, че идеята е все още в процес на разработка, но планът е колелото да може да изсмуква мръсния въздух от атмосферата и да освобождава чист, пише Digital Trends.

 

Такъв е принципът и на тяхната Smog Free Tower. Кулата, която студиото създава, е 23-метрова структура, захранвана от вятър и по своята същност представляваща гигантски пречиствател на въздух.

 

Проучване на Технологичния университет в Айндховен сочи, че технологията на Smog Free Tower спомага за премахването на до 70% от погънлатия PM10 и до 50% от погълнатия PM2.5, които са два от най-големите причинители на смог. В открито поле и при спокойно време кулата може да намали смога в радиус от 20 метра около себе си.

 

Сега екипът си е поставил за цел да внедри вече разработената технология и във велосипедите. Концепцията им е проста: при движението си колелото освобождава положително заредени йони във въздуха, които улавят замърсители, а те след това биват засмуквани навътре.

 

Желанието на екипа е да предложат решение, което да обедини гражданите, производителите, НПО и местните власти, които заедно да вървят към живот в градове без смог. Всички досегашни идеи на студиото, вклюитлено тези за пречистващите велосипеди и кули са част от по-големия проект Smog-Frree.

 

В момента екипът на Руусегард работи върху прототип, който развиват заедно с партньори от Китай и Холандия. Превозното средство ще се използва като част от местната програма Mobike за стимулиране на велосипедния транспорт в Китай. Все още обаче няма яснота кога машината ще е налична като търговски продукт на международните пазари. /economic.bg/

Коментари

Иновации

[1] 2 3 4  ...21