Новини

Йордан Анчев спечели детските байк серии в Боровец

 

Младата надежда на планинското колоездене в България Йордан Анчев спечели петия финален кръг от детските байк серии в Боровец.

 

Състезанието беше част от  BorovetsOpen Cup 2017 и събра най-малките състезатели в този спорт.

 

При 13-14 годишните пръв стана Димитър Мазнейков от клуб „Виво“, а при най-малките – 10-12 годишните – най-бърз бе Иван Коцев от ProTeamSamokov.

 

Четиринайсетгодишният Йордан се състезава за RidersUnited и изпревари всички съперници във възрастовата група „15-16 години”.

 

 

През лятото той спечели кръг от Световните серии за младежи във ФисЛадис (Австрия). Това беше първият голям успех за България на световната сцена в планинското колоездене. Утре, 24 септември, Йордан ще кара при юношите и е от големите фаворити за титлата.

 

Детските байк серии се провеждат за втора поредна година, а участниците показват силен характер и голяма доза смелост.

 

 

Трасето в Боровец байк парк е от най-трудните в страната. За детския старт дължината му беше 1,5 км с денивелация около 200 метра. Състезателите бяха затруднени допълнително от сухото време и трябваше да покажат отлична техника, преминавайки десетки скочища, дупки и корени. Повечето от тях се справиха отлично, а надпреварата приключи без сериозни контузии.

 

Утре BorovetsOpen Cup 2017 продължава със стартовете на най-добрите, разделени в шест категории – жени, хардтейл, юноши, мaster (над 30 години), мъже „оpen” и мъже „UCI”. Последната категория ще бъде най-зрелищна, тъй като в нея ще се включат състезатели не само от България, но и от Турция, Гърция, Франция, Великобритания и Румъния. Тя носи точки за световната ранглиста на Международния колоездачен съюз и конкуренцията ще е много голяма. По трасето, дълго 2400 м и с 440 м денивелация, ще видим повече от 100 състезатели. Надеждите на България за медал са свързани с двукратния шампион на страната Стивиан Гатев и с многократния - Росен Ковачев. Организаторите от "Бороспорт" и Боровец байк парк обещават зашеметяващи скокове и сериозна битка с гравитацията.

 

 

На старт при жените ще застане и една от най-добрите състезателки на България в планинското колоездене - 17-годишната Виктория Гончева от клуб „Гравити“. Тя е двукратна национална шампионка в спускането, с няколко международни подиума от тази година и е с най-големи шансове за златния медал.

 

Квалификациите за BorovetsOpen Cup 2017 започват в 11.30 часа в Боровец байк парк, а финалите са от 15.30 часа. Награждаването на победителите ще се състои във финалната част на пистата „Червено знаме“ от 17.30 часа.

 

Текст: Росица Стойкова, снимки - Георги Даскалов

 

Коментари

MTB / Състезания

[1] 2 3 4  ...51