Новини

Нов рекорд на Борислав Йорданов: "Ком-Емине" за по-малко от три дни

 

Борислав Йорданов

 

Борислав Йорданов измина скоростно с колело 600-те километра от връх Ком до нос Емине по билото на Балкана за 2 дни, 22 часа и 49 минути - нов рекорд.  

 

За пръв път маршрутът се изминава за по-малко от три дни.

 

Борислав стартира на 10 септември и финишира на 13 септември сутринта.

 

"Рекордите са за това - да бъдат подобрявани", каза 31-годишният колоездач, за когото това е трето най-силно постижение по маршрута. Предишното бе 3 дни, 9 часа и 1 минута. "Чувствам голямо удовлетворение, че успях и с това предизвикателство", каза Борислав при пристигането си на нос Емине.

 

 

Помощ от приятел на Беклемето 

 

Поредният "Велоносен поход" на Борислав, макар и да не беше обявяван предварително, получи широка подкрепа от колоездачната общност. По различни етапи от маршрута се включиха някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях бяха Емил Стойнев, държавният шампион по крос кънтри колоездене Александър Алексиев, Васил Василев, Владислав Гюров, Пламен Петков и др.

 

 

Борислав Йорданов и Антония Григорова на вр. Ботев 

 

По най-тежката част от маршрута - между хижа „Добрила” и връх Ботев, се включи и Антония Григорова - първата жена, изминала с бягане маршрута от връх Ком до нос Емине. Тя подкрепи Борислав, като го придружаваше, тичайки редом до него по ключовия участък от трасето.

 

"В разговор наскоро Боби ми каза, че не иска просто да поставя рекорди, а да даде най-доброто от себе си". Това беше основната причина да приема без колебание предложението му да се върна пак по билото на Стара планина", разказа Антония на връх Ботев.

 

Освен счупен рекорд, по билото на Стара планина имаше и счупена ръка и счупен автомобил. Калин Русев - основател на клуб "Велораптор" и организатор на "Велоносния поход", пострада при тежко падане в деня преди финала. Той счупи ръка, но продължи да кара още час и половина, докато стигне до автомобил, който да го закара в болница за наложилата се операция.

 

Минути преди финала спука картер автомобил на екипа, а на самия финал стана и друг инцидент - един от придружаващите колоездачи колабира и беше откаран по спешност в болница.

 

 

Въпреки всички перипетии, които преживя екипът, за пореден път беше показано, че "Ком-Емине" - най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, има реален потенциал да бъде превърнат и във велосипеден, както и да бъде маркиран от началото до края. Това е и една от основните цели на "Велоносен поход" - повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.

 

 Повече - на: https://www.facebook.com/velonosenpohod/.

 


 

Коментари

MTB / Състезания

[1] 2 3 4  ...51