Новини

Обиколката на България–север започва пред паметника на Незнайния воин

 

Александър Алексиев - лидерът на Nessebar Shockblaze за обиколките  на България  "север" и "юг"

  

На 3 септември, неделя, в 12-30 часа пред паметника на Незнайния воин в София ще бъде даден официалният старт на Международната колоездачна обиколка на България–север, стана ясно днес.

 

От среща на организаторите с представители на медиите бе съобщено официално, че състезанието ще е от два етапа и два полуетапа и ще завърши на 5 септември в гр. Елена.

 

След почивен ден /празничния 6 септември/ от балканското градче ще започне ново състезание, наречено от организторите Международна колоездачна обиколка на България–юг, което ще е три етапно и ще завърши в Пловдив.

 

Финалът е на 9 септември пред сградата на холдинга за производство на велосипеди „Макс Европа” на ул. „Голямоконарско шосе” 1.

 

В първата обиколка ще участват пет български и 10 чуждестранни отбора.

 

Сред българските е и национална формация, в която са: Николай Михайлов /CCC Sprandi Polkowice, Полша/, Радослав Константинов /”Черноморец”, Бс/ и Евгени Балев /”Сините камъни”, Сливен/.    

 

Останалите български тимове са: Nessebar Shockblaze, Хемус 1896 /Троян), Цар Симеон /Пловдив/ и обединен отбор на „Драг и „Васил Левски.

 

Чуждестранните състави са: националните отбори на Турция и Азербайджан, „Партизан” /Сърбия/, ”Тушнад” и „Стяуа” от Румъния, „Минск” /Беларус/, „Колос” /Украйна/, клубни отбори от Великобритания, Унгария и Република Южна Африка, като един от тези тимове е воден от трикратния победител в Обиколката на България Христо Зайков, който от години живее и работи във Франция.

 

Предвиденият критериум около храм-паметника "Св. Александър Невски" за определяне на носителите фланелките отпада поради липса на решение от страна на общината.

 

Първият етап от първото състезание: София – Троян, е дълъг 160.8 км. По маршрута има три категоризирани височини, сред които най-сериозната е Троянският проход /Беклемето/.

 

Следват двата полуетапа: Троян - Плевен /66 км/ и Плевен - Свищов /71.3 км/, а третият етап е от Свищов до Елена - 111 км.

 

Първият етап от второто състезание – МКОБ-юг е: най-дългият – 235 км от гр. Елена до Ивайловград. Вторият етап е от Ивайловград до Стара Загора - 147.5 км, а последният – от Стара Загора до Пловдив - 98.2 км. 


"Подготвили сме много изненади за всички участници, които ще бъдат осъществени в почивния ден в гр. Елена”, каза президентът на БКС Евгени Димитров

 

Той изрази задоволството си от помощта, оказана от нови спонсори.

 

Общият бюджет на състезанията е между 140 и 150 хиляди лева; 90 хиляди от тях са от Министерството на младежта и спорта, като министър Красен Кралев ще бъде техен патрон.  

 

„Платихме 97 хиляди лева на полицията – за охрана, като 45 хиляди лева от тях задължения от минали години”, каза още Димитров.

 

Директор на двете състезания е Веселин Михайлов, който е и генерален секретар на БКС. 

Коментари

Шосе / Обиколка на България

[1] 2 3 4  ...13