Новини

Александър Алексиев се включва в опита за рекорд на Борислав Йорданов

 

Борислав Йорданов няма да е сам в Балкана по пътя към рекорда от Ком до Емине

 

Както съобщихме, Александър Алексиев ще участва със своя велосипед Shockblaze във „велоносния поход”, с който Борислав Йорданов иска да постави рекорд за преход от Ком до Емине.

 

Стартът е на 1 август, а Сашо ще се включи в похода по билото на Стара планина в отсечката между връх Столетов /или Бузлуджа/ до хижа в Еленския балкан.

 

С удоволствие и с отговорност приех поканата да участвам в похода на Борислав Йорданов, защото смятам, че каузата му си заслужава усилията”, каза многократният шампион по планинско колоездене Александър Алексиев.

 

А тя, каузата, е този най-дълъг пешеходен туристически маршрут в България да се превърне и във велосипеден, като бъде маркиран от началото до края.

 

 За Сашо Алексев е чест да помогне за каузата 

 

„Освен това искам да помогна на Борислав да подобри всички колоездачни и пешеходни рекорди за най-бързо преминаване на маршрута „Ком-Емине, сигурен съм, че ще успее”, допълва роденият в Мъглиж разностранен бегач.

 

А целта на 31-годишния колоездач от клуб „Велораптор“ е да измине разстоянието от над 600 км, с над 20 км положителна денивелация, за по-малко от четири дни и половина. С това той би подобрил собствения си рекорд от 2014 г. – пет дни и четири часа. Тогава обаче Борислав бе без поддържащ екип.

 

„По маршрута „Ком-Емине“ има огромен потенциал за колоездене”, разказва рекордьорът. „Този факт не е осъзнат само от мен, защото сега, за разлика от 2014-а, няма да бъда сам – ще имам подкрепата на много хора по целия маршрут“.

 

 

Освен от Сашо, Борислав ще бъде съпровождан и от колоездачи от най-големите велосипедни клубове в страната, от триатлонци и други.

 

Защо походът се нарича „велоносен”? Борислов обяснява: „Защото през немалка част от времето велосипедът се „вози“ на колоездача, а не обратното. По трасето има участъци, които са не само невъзможни за колоездене, но трудни дори за бутане. И друго - подобно на кръстоносците в миналото, аз и хората, които ме подкрепят, искаме да докажем, че планинският велотуризъм не отстъпва по възможности на традиционния пешеходен туризъм и трябва да има място на картата на Стара планина и на много други места в страната. България има изключителни планини, подходящи за планинско колоездене. Хубаво е маршрутите в тях, пригодни за колоездене, да бъдат маркирани да поддържани.

 

Основен организатор и инициатор на „велоносния поход“ е Калин Русев от клуб „Велораптор“. Той също ще придружава Борислав през по голяма част от похода.

 

„С тази инициатива искаме да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи”, казва 45-годишният софиянец.

 

В социалните мрежи започна кампания в подкрепа на проявата, като колоездачи от цялата страна публикуват свои снимки с вдигнати велосипеди и хаштаг #velonosenpohod. Не са малко и онези, които обявяват, че са готови да придружават Борислав по маршрута.

 

 

Всички, които искат да подкрепят „Велоносния поход“, могат да се свържат с организаторите от клуб „Велораптор“ (https://www.facebook.com/veloraptor.xc), както и на тел.: 0888619096 (Калин Русев), 0877411246 (Илиян Илиев).

 

Ето имената и на други пейсъри, които ще придружат Борислав Йорданов:

 

Александър Сръндев /20 г., триатлонист и лекоатлет, от София/, Владислав Гюров /33 г., живее в София/, Димитър Михайлов /38 г., от Габрово/, Милен Ценков /35 г., от София/, Димо Желев /27 г., от Шумен/, Васил Василев /32 г., от Шумен, живее в с. Белащица до Пловдив/.

 

 

Коментари

MTB / Състезания

[1] 2 3 4  ...51