Новини

„Тур де Франс" 2017: Кои са претендентите за победата и за Топ 10

 

На 23 юли 2017 г. на подиума на бул. „Шан-з-Елизе” в Париж ще се изкачи колоездач с жълта фланелка - победителят в 104. „Тур дьо Франс”, изминал най-бързо в 21-те етапа.

 

За четвърти път това може да е британецът от Sky Крис Фрум, който има три победи досега – през 2013-а, 2015-а и 2016-а. Ако спечели, ще направи това за трети пореден път.

 

За трета титла пък ще се бори испанецът Алберто Контадор, като интересното при него е, че не е побеждавал тук от цели осем години.

 

В широкия списък на претендентите за шампанското на триумфа и за място в първата петица са още: Алехандро Валверде, Наиро Кинтана, Роман Барде, Ричи Порт, Фабио Ару, Якоб Фулсанг, Дан Мартин, Естебан Чавес, Тибо Пино и др.

 

Те ще карат в силни отбори и ще имат подкрепата на добре подготвени съекипници.

 

Пред всички тях е нетипичен маршрут на „Тура”, изискващ импровизации, умели отборни „тактики”, активност на фаворитите не само в планините, но и по равното.

 

 

Крис Фрум

 

Подготовката за състезанието на 32-годишния Крис Фрум бе подобна на миналогодишната. Разликата е, че сега той не успя да спечели Критериум Дофине – състезанието, което обикновен се използва за „аршин” преди всеки „Тур” - стана четвърти, но показа още по-голямо майсторство в спусканията.

 

Да спечелиш „Тур дьо Франс” е много трудно, но още по-трудно е да успееш да защитиш титлата си три години подред. За последен път това се отдаде на Мигел Индурайн.

 

Съставът на Sky за „Тура” е изключително силен и балансиран: Василий Кириенко, Микел Ланда, Герант Томас, Серхио Енао, Михал Квятковски, Кристиян Кнеес, Микел Ниеве и Люк Роу.

 

 

Алберто Контадор

 

През този сезон 34-годишният Алберто Контадор от отбора Trek-Segafredo се класира втори на няколко многоетапни състезания, а на Критериум Дофине бе 11-и. Миналата година той не завърши „Тура”, а сега до испанеца ще върти Бауке Молема, който кара и на „Джиро д'Италия”. Общо взето обаче, помощниците на Контадор не са така силни като тези на Фрум.

 

 

Наиро Кинтана

 

Сред фаворитите са и 27-годишният колумбиец Наиро Кинтана и с десет години по-възрастният от него испанец Алехандро Валверде, капитан на техния тим Movistar.

 

Валверде записа доста победи от началото на сезона. През миналата година Наиро Кинтана финишира трети в „Тур дьо Франс”, след което спечели Вуелтата на Испания. На тазгодишното „Джиро д'Италия” завърши втори и това означава, че колумбиецът ще стартира в четвърти Гран тур за година и за пръв път за себе си ще направи връзката „Джиро–Тур” в един сезон. Съставът на Movistar отстъпва по сила единствено на Sky.

 

 

Ромен Барде

 

Французинът Роман Барде /26 г./ от отбора AG2R La Mondiale бе втори миналата година на Критериума Дофине, а след това зае второ място на „Тур дьо Франс”. През тази година той финишира шести на Критериум Дофине. През 2015-а бе девети на „Тура”, а през 2014-а - шести. Както се вижда, през последните години той е постоянно в Топ 10. Барде отстъпва на основните си съперници в индивидуалното бягане по часовник, но в повечето от останалите компоненти е дори по-добър от тях.

 

 

Ричи Порт

 

Сред най-сериозните претенденти за победата в „Тур дьо Франс” е и 32-годишният австралиец Ричи Порт от BMC Racing Team. Той бе втори на Критериум Дофине-2017, като показа силна езда по височините и на „часовника”. По възможностите му е сега да се качи на подиума, особено ако успее да запази физическата си форма до предпоследния етап - индивидуалното бягане по часовник в Марсилия. Освен това той ще бъде поддържан от силен състав на BMC.

 

 

 

Якоб Фугълсанг                                                                          Фабио Ару

 

Начело на Аstana сега ще са 32-годишният датчанин Якоб Фугълсанг, победител в Критериум Дофине-2017, и 26-годишният италианец Фабио Ару, който пропусна „Джиро д'Италия-2017” заради травма и стана пети на Дофине.

 

Ару се класира 13-и в първото си участие на „Тур дьо Франс” през 2016-а, след което стана шампион на Италия в общия старт. През 2014-а, когато Крис Фрум не спечели Критериум Дофине, победител в „Тура” стана бегач на „Aстана” с фланелка на шампион на Италия /Винченцо Нибали/... През последните години само представители на Великобритания, каращи за Sky, са побеждавали на „Тур дьо Франс”, след като преди това са били първи и на Критериум Дофине.

 

Ригоберто Уран, Йон Исагире, Рафал Майка, Бауке Молема и Тибо Пино, които караха на „Джиро д'Италия-2017”, триото от Lotto NL-Jumbo - Роберт Гесинк, Джордж Бенет и Примож Роглич - при определено развитие на състезанието могат да се наредят в Топ 10.

 

Коментари

Шосе / Тур дьо Франс

[1] 2 3 4  ...19