Новини

ЧКЛ „Спринт”, 1. кр., купа „Несебър”: Много момчета и амбициозни момичета

 

Първият кръг от юбилейния, пети сезон на Черноморската колоездачна лига „Спринт” - за купата „Несебър”, се състоя, по традиция, на Слънчев бряг - на 4 март, събота.

 

Отбелязваме веднага два радостни факта: масово участие при момчетата – 60 души от 14 клуба, и официален старт в Лигата на две възрастови групи момичета.

 

 

Ако някой е имал съмнения, че от тази работа, с включването на колоездачки, няма да излезе нищо, да знае, че не е бил прав. Включването на чаровните състезателки предаде на надпреварата не само прелест, но и от типичната амбиция, характерна по начало на представителките на нежния пол.

 

Както казахме, момичетата бяха разделени на две групи – младша и старша, но стартираха заедно, а класирането им бе отделно.

 

Равнинното трасе по алеите на комплекса, дълго 1320 м и добре обезопасено, не ги затрудни особено. Амазонките на велосипеди показаха не само старание по шестте обиколки с два спринта за точки, но някои от тях добавиха и отчетливо майсторство, не така обичайно за тази ранна възраст. Обнадеждаващо е, че и организатори, и  треньори не се отнасят скептично към желанието на момичетата да напредват в този не лек спорт, а поощряват това желание.

 

 

На стълбичката за победители за първи път се качиха официално и момичета. На снимката - призьорките от младшата възраст. Отляво надясно: Ани Бадърджиева /Нес, 2./, Дара Рангелова /Драг, 1./ и Стефани Атанасова /Драг, 3./  

 

В групата на по-малките дами се открои Дара Рангелова от „Драг” /София/, която спечели и двата премийни спринта и записа първите си пет точки за генералното класиране.

 

Втора е представителката на домакините от „Несебър” - Ани Бакърджиева, а трета – Стефани Атанасова от „Драг”.

 

Тук е мястото да похвалим и да насърчим треньорите на този софийски тим, където, видно е, започват сериозно да развиват женското направление в колоезденето. Доказателство за това са и спечелените още два медала – златен и сребърен, при момичетата старша възраст. Победителка там стана, след силна самостоятелна атака, Ивана Тонкова, следвана от Анна Филипова, а бронзът остана за състезателката от „Хемус 1896” /Троян/ Преслава Петкова, която познаваме и от други нейни участия в Лигата, заедно с братчето си близнак – шампиона Симеон.  

 

 

Победният финал на Ивана Тонкова /Драг/ - момичета старша възраст

 

 

Най-добрите момичета от старшата възраст. Отляво надясно: Анна Филипова /Драг, 2./, Ивана Тонкова /Драг, 1./ и Преслава Петкова /Хем, 3./   

 

Надяваме се, че тази женска инвазия в Лигата е само едно оптимистично начало, че броят на състезателките ще расте, а „географията” на клубното им представителство ще се разширява.

 

 

Двайсет и шест момчета стартираха в категорията на младшата възраст. Те направиха също шест обиколки и имаха два спринта за точки за класирането. 

 

 

Подиумът при момчетата от младшата въраст 

  

Почти веднага след началния сигнал на съдията напред се откъснаха Стоян Шукалов от ”Драг” и сливналията Стилиян Михнев /”Сините камъни”/. Непрекъснато ги догонваше, а на моменти и ги настигаше, пловдивчанинът от „Цар Симеон” Мирчо Мъглижанов.

 

Тримата направиха оспорвано и динамично бягане – на първия спринт най-бърз бе Стилиян, а във финалния се наложи Стоян. Трети неизменно оставаше Мирчо. Такова е класирането и за купата „Несебър”. Призьорите, вижда се, са от различни клубове, а като погледнем челната десетка, ще видим, че там има състезатели от още три клуба. Очевидно е, че се работи добре не само в един-два клуба, дано тази тенденция се задълбочава. 

 

 

Най-многолюдно бе при момчетата от старшата възраст – 31 колоездачи от почти всички райони на страната. Тук обиколките и премийните спринтове бяха двойно повече – съответно 12 и 4, а и спорът за първите места бе доволно остър. Въпреки че понатрупалият вече доста опит в Лигата новозагорец Габриел Грозев направи всичко възможно, за да подчертае амбицията си да „кара влака” в тази група. Той въртя напористо, направи ранна самостоятелна атака, взе три от четирите спринта. Съперниците му обаче със сигурност ще се опитат да го изместят от челото.

 

 

Подиумът при момчетата от старшата възраст  

 

Очакваме да е интересно в тази група, защото сега много добре се представиха и габровецът Мартин Маринов /”Янтра-Исполин”, сребърен медал/, и Георги Караденизов /победа в спринт и бронз/. Да не забравяме, че в тази група вече са и победителят през миналата година при по-малките момчета – Симеон Петков /”Хемус 1896”/, който остана непосредствено до подиума – четвърти, Стефан Христов /”Драг”/, Иван Бонев /”С. кам./, Денис Серджан /”Добрич”/. Растат бързо момчетата, да са живи и здрави, и стават все по-уверени на педалите.

 

 

По познатото трасе в Слънчев бряг е не само интересно, но и оспорвано  

 

Стартът на критериума за купата „Несебър” – пети пореден на слънчевия и в събота Слънчев бряг, бе даден от гостоприемния домакин на проявата – Йордан Йорданов, президент на КК „Несебър”. Той пожела на състезатели и треньори, на татковци и майки и бащи, дошли от цяла България да стискат палци на своите, много успехи през сезона и всички вкупом да утвърждават доброто име на Черноморската лига „Спринт”.

 

Във винаги вълнуващите моменти на награждаването на най-добрите и този път се включи и един от ветераните на българското колоездене – Васил Димитров от Бургас.

 

 

Снимки: Таня Малехунова

 

Първият кръг на Слънчев бряг донесе и новина: ръководството на Лигата е решило да увеличи веригата от състезания с още две „брънки” – критериуми ще има и във вътрешността на страната – в Нова Загора и в Сливен, съответно на 30 април и 7 май. Така че спортният календар на „Спринт” става още по-плътен и поставя още по-категорично изискванията за постоянство и упоритост в тренировките.

 

Вторият кръг на ЧКЛ „Спринт” ще е следващата събота - 11 март, в Каблешково, за купата „Поморие”. Старт – 13 ч.     

 

    

КЛАСИРАНЕ В 1. КРЪГ, КУПА „НЕСЕБЪР” И ГЕНЕРАЛНО КЛАСИРАНЕ

 

МОМИЧЕТА МЛАДША ВЪЗРАСТ

1. Дара Рангелова /Драг/              5 т.

2. Ани Бакърджиева /Нес/             3

3. Стефани Атанасова /Драг/        1

 

МОМИЧЕТА СТАРША ВЪЗРАСТ

1. Ивана Тонкова /Драг/               5 т.     

2. Анна Филипова /Драг/              3

3. Преслава Петкова /Хем/           1

 

МОМЧЕТА МЛАДША ВЪЗРАСТ

1. Стоян Шукалов /Драг/                 12 т.

2. Стилиян Михнев /С. кам/            10

3. Мирчо Мъглижанов /Ц. Сим/        8

4. Петър Камбуров /Заг/                   7

5. Димитър Петров /Драг/                6

6. Койчо Митев /Заг/                         5

7. Никола Илиев /Вн/                        4  

8. Габриел Тотев /Ян-Исп/                3

9. Веселин Галинов /С. кам/             2

10. Светлозар Иванов /Ян-Исп/       1

 

МОМЧЕТА СТАРША ВЪЗРАСТ

1. Габриел Грозев /Заг/                    12 т.

2. Мартин Маринов /Ян-Исп/           10

3. Георги Караденизов /Нес/             8

4. Симеон Петков /Хем/                    7

5. Стефан Христов /Драг/                 6

6. Кристиян Балкански /Вн/          5

7. Александър Ангелов /Свлгрд/        4

8. Иван Бонев /С. кам/                        3  

9. Даниел Бончев /Драг/                     2

10. Денис Серджан /Доб/                    1

               

   

Коментари

Шосе / Черноморска лига "Спринт"

[1] 2 3 4  ...14