Новини

Добра оценка за Обиколката на България от Световната централа

 

 

Организаторите на миналогодишната /65-а/ Обиколка на България получиха добра оценка от Международния колоездачен съюз /ЮСИ/ и „благодарности за положените усилия”.

 

В писмо до Българския колоездачен съюз от 15 февруари 2017 г. Оливия Жаке, координатор на шосейното колоездене към ЮСИ, отбелязва, че констатираното „добро равнище на организация” се основава на оценката, дадена в специалния доклад на международния комисар на състезанието Невенка Среш /Словения/.

 

„Нещо повече – пише Жаке, - междунардният комисар на ЮСИ подчертава следните положителни точки: много добре организирано състезание и добро сътрудничество между организатори, съдии и отбори”.

 

Коментар

 

Оценката за нашата Обиколка от възможно най-високото място е радваща и заслужена. Опитите отпреди три години БКС сам да си затрие най-авторитетното състезание, което е и едно от най-старите от този вид в света, за радост се провалиха. Здравият разум, последователната работа, положителната инерция и дълголетната традиция в края на краищата надделяха и Обиколката живна. Сега, както казват политиците, ще трябва да се надгражда.

 

Ето как:

 

1. Да бъде обявен конкурс за фирма, съоорганизатор на БКС за Обиколката /съюзът преотстъпва при съответни условия правата върху нея и контролира изпълнението на ангажиментите. Така е по "белия" колоездачен свят/.

2. Да се кандидатства за по-висока категория на Обиколката – 2.1 /ще започнат да идват по-силни състезатели от чужбина, авторитетът на нашия тур ще се вдигне по естествен начин/.

3. Да се съставят по-атрактивни маршрути /рекламиращи курорти, природни забележителности, културно-историческите обекти/.

4. Да се осигури постоянно пряко телевизионно предаване на Обиколката от влиятелен оператор /като начало - кратки, 20-30 минутни репортажи, но всеки ден/.

5. Да се настоява за сериозна подкрепа от държавата /”мисията” на Обиколката е национална/.

6. Да бъдат привлечени мощни спонсори и рекламодатели /може да се предположи, че те сами ще дойдат, ако бъдат изпълнени горните пет точки/.

Има и още.

Трудно постижими ли са тези неща? Да. Но тъкмо това прави целта още по-предизвикателна и по-привлекателна.

Друга посока за „надграждане” не виждам.

Освен това добрата оценка от ЮСИ, освен че окрилява, задължава, нали?

 

П. П. В БКС обаче да са наясно, че Обиколката е само „витрината” на дейността му; главното остава – всекидневна, последвателна работа по клубове и клубчета – тренировки, календар, техника, база, възстановяване и т. н.    

                                                                                                                                      Иван НАНКОВ

Коментари

Шосе / Обиколка на България

[1] 2 3 4  ...13