Новини

Супермагистрала само за велосипедисти строят в Германия

 

Снимка:Bored Panda

 

В Германия се строи 100-километрова супермагистрала само за велосипедисти, която ще бъде поддържана по същия начин като основните пътища. Вече са готови първите пет километра.

 

Магистралата ще свързва 10 града в западната част на Германия, включително Дуисбург, Бохум, Хам и четири университета, като ще се движи предимно успоредно на изоставени железопътни линии в индустриалния регион Рур.

 

Новата веломагистрала ще осигурява маршрут за редовно пътуване на над два милиона германци, което би могло да доведе до намаляване на автомобилите по пътищата на страната с около 50 000, смятат от местната агенция за развитие RVR.

 

Какво прави германската веломагистрала толкова сигурна, полезна и ефективна?

 

Разделени ленти, равна повърхност и изключително преимущество при десен завой за велосипедистите - това са някои от компонентите на дизайна, които карат този проект да изпъкне в сравнение с базовата еднолентова велоалея.

 

Това ще даде възможност на велосипедистите да пътуват по цялата 100-километрова отсечка, без да спират на светофари или да забавят заради необичайни издатини от рода на надигане на паважа от корени на дървета.

 

Никакви червени светофари, никакви камиони, просто чист свободен път за велосипеди.

 

Финансирането на строежа обаче е все още под въпрос. Разходите по прокарването на петкилометровата отсечка от супермагистралата са били поделени между Европейския съюз, RVR и правителството на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия.

 

Стойността на целия 100-километров проект се очаква да надмине 180 млн. евро.

 

Концепцията за велосупермагистрала не е нова, особено в подкрепящите велосипедния транспорт европейски държави.

 

И Дания /22 км между Копенхаген и Албертслунд/, и Холандия /седем километра между Бреда и Етен-Леур/ имат версии на такъв специализиран път.

 

Лондон на свой ред се кани да похарчи към 900 млн. евро за велосипедна супермагистрала - 30-километров път за велосипеди, който да свързва Актън в Западен Лондон с Баркинг в източната част на града. Но ако и когато бъде завършена, германската супермагистрала със сигурност ще бъде най-дългата.

 

Според някои германци обаче супермагистралата е просто хитро ребрендиране от страна на властите.

 

"Имаме подобни велоалеи от поне 20 години", казва Noisyfoxx, потребител на Reddit от региона Рур в дискусия, посветена на проекта. „Така че всъщност това не е нищо ново. Просто се представя като нещо ново". /Lifecafe, по The Verge/

Коментари

Иновации

[1] 2 3 4  ...21