Новини

Рекорди и за катерачи? Защо не?

 

 

Сега за колоездачите – майстори на катеренето, няма рекорди. Но защо да не се отчитат върхови постижения и за най-много преодолени километри при изкачване на височина за час?

 

Такова предложение прави в интервю за VeloNews американският колоездач от Cannondale-Drapac Джо Домбровски, като уточнява, че кандидат-рекордьорът може сам да си избира терена за изкачване.

 

Едночасовото бягане на писта си върна популярността благодарение на това, че от Международния колоездачен съюз признаха регистрирането на официални рекорди.

 

По този начин и производителите на велосипеди получиха възможност да представят в реална обстановка своите нови модели.

 

Домбровски предлага при опитите за рекорди на едночасово катерене да няма ограничение на теглото на велосипеда, което за рекордите на писта е 6,8 кг. Така новата надпревара би накарала производителите да се стремят да изработват по-леки колелета.

 

Освен това американският колоездач предлага при опитите за рекорд на едночасово катерене да бъде ограничен броят на предавките или да бъде оставена само една.

 

„За разлика от пистата под покрив при едночасовите катерения има елемент на неконтролируемост“, казва Домбровски. „Трябва да намериш не само най-подходящото място за тебе за поставяне на рекорда, но да имаш и идеални атмосферни условия“.

 

Домбровски има намерение да постави началото на рекорди на едночасово катерене, като вече обмисля къде да бъде първото му изкачване – на вулкан на Тенерифе, където тренира често, или на Стелвио в Италианските Арпи, но не е сигурен дали ще му стигне дължината на този проход.

Коментари

Иновации

[1] 2 3 4  ...21