Новини

Крис Фрум за "Тур дьо Франс” 2017: Търсете победата в планините

 

Крис Фрум - трикратният триуфатор в Обиколката на Франция

 

Освен най-престижното колоездачно състезание в света, “Тур дьо Франс” е и едно от най-екстремните състезания. Според трикратния победител в него - Крис Фрум, победата през 2017 г. ще бъде решена в планините.

 

Голяма част от маршрута на „Тура” следва тесни планински пътища, с остри завои и наклони, стигащи до 20 градуса. Изкачванията на подобни отсечки са едно на ръка. По-предизвикателни могат да се окажат спусканията, на които някои състезатели развиват скорост от 110 км/ч. При това спирачките на велосипедите са челюстни, а не дискови, които просто са забранени. Има шанс те да бъдат въведени в употреба през 2017 г. Силно се надяваме за това.

 

Според официалната статистика над 3,5 млрд. души гледат на живо по телевизията „Тур дьо Франс”. Причината за феноменалния интерес към него е и в „екшъна” – тежките планински изкачвания, опасните завои, честите масови падания и т. н. На някои зрители дори това им се вижда малко и настояват пред организаторите за повече изпитания пред състезателите. Организационният комитет отвръща на подобни желания с още по-тежко трасе за “Тур дьо Франс 2017″.

 

Маршрутът е с рекорден брой отсечки в почти всички планини във Франция; може даже да се каже, че равнинните етапи са включени единствено за връзка между планинските етапи. Всичките изкачвания са 23 и са възможно най-стръмните, включвани някога в състезанието. Най-голямото предизвикателство е изкачването на прохода Гран Коломбие в планината Юра, където участниците ще трябва да се справят с денивелация от 4600 метра и среден наклон от 10%, който в определени участъци е два пъти по-голям.

 

Според някои анализатори 90% от бегачите, участващи в „Тура”, смятат, че и спунканията са доста опасни и те не одобряват това. Останалите 10% смятат, че тези отсечки увеличават възможностите за по-предно класиране в надпреварата.

 

Според швейцарския колоездач Фабиан Канчелара, който е карал в девет „Тура”, ако си млад, силно амбициран и нямаш още семейство, си доста склонен да рискуваш и да  отпуснеш спирачките. Случва се обаче след рязък завой да те посрещне чакъл или друга неудобна настилка. Дори да приемем, че мотивацията и техническите умения са налице у съответния бегач, концентрацията – третият нужен елемент за оцеляване по наклона надолу, често остава под въпрос, тъй като много зависи от моментното физическо състояние. При продължително и трудно изкачване, ритъмът на сърцето може да се забави до два пъти, което намалява способността за фокусиране върху баланса на колелото. Организаторите прибавят към маршрута все по-високи точки, защото драматичното им преодоляване печели зрителския интерес. През идната година най-високата точка в маршрута е проходът Дизоа във Френските Алпи - 2360 м над морското равнище. Това несъмнено ще е най-трудната фаза от надпреварата, според трикратния шампион в „Тура” Крис Фрум: Състезанието ще бъде спечелено или загубено именно в планините”.

 

Коментари

Шосе / Тур дьо Франс

[1] 2 3 4  ...19