Новини

"Пежо" представя в Париж революционен сгъваем електрически велосипед

 

 

 

Производителят на автомобили, мотопеди и велосипеди "Пежо" ще представи на автосалона в Париж първото си сгъваемо електрическо колело.

 

Това ще се случи 124 години, след като марка пуска първото си подобно превозно средство. Разработката от 1892 година е създадена от капитан Анри Жерар, който смята, че сгъваемото колело може да е от полза за армията.

 

От 2009 година насам "Пежо" предлага електрически велосипеди, като има десетина подобни модела. Сгъваемото колело с електрическо задвижване eF01 има предимството да е много компактно и когато не се кара може да се бута лесно, като куфар на колелца.

 

 

Помислено е и за интеграция на велосипеда в автомобилите "Пежо", като моделът 5008 ще е първият, който в багажника ще има обособено място за колелото и изход за зареждане на батериите му. При работещ двигател на колата, акумулаторите се зареждат за около два часа, като могат да черпят ток и от електрическата мрежа.

 

Електрическият велосипед eF01 тежи 17 кг и може да достигне скорост от 20 км/ч. Само на ток изминава до 30 километра, като велосипедистът може да го кара и като разчита само на мускулите на краката си. Има и вариант електромоторът да подпомага въртенето на педалите.

 

 

Спирането се осигурява от дискови спирачки. Велосипедът eF01 ще бъде пуснат в продажба през първото шестмесечие на следващата година. /dnevnik.bg/

Коментари

Иновации

[1] 2 3 4  ...21