Новини

Nessebar Shockblaze изми очите на българското колоездене

 

Младост + опит = успех: Евгени Балев /вдясно/ и Александър Алексиев от Nessebar Shockblaze 

 

Най-добре представилите се български колоездачи на 65. обиколка на България са от тима Nessebar Shockblaze – Евгени Балев и Александър Алексиев.   

 

Балев е шести в крайното подреждане, а Алексиев – 28-ми.

 

Още един бегач завърши състезанието с велосипед Shockblaze – 22-годишният Марио Сучев, което е несъмнен успех за него.

 

Балев записа 14-ото си поредно участие в Обиколката - рекорд в историята на това старо и авторитетно състезание,  като получи тази възможност от шефовете на тима и на фирмата-спонсор – холдинга „Макс Европа”, защото шефовете им нямаха причини да не се доверят на опитния колоездач. И той направи каквото е необходимо, за да се подготви добре за тежката надпревара и показа на всички в колоната, че силната воля за отлично представяне често е половин победа. Победа и над себе си.

 

„Знаех, че ще ми е много трудно, но много исках да карам и в тази Обиколка – не само заради рекорда”, каза Балев. „Не ми се спира със състезателната дейност. Целият ми живот е колоездене. Знам, че денят, в който трябва да закача състезателния си велосипед на стойката, наближава, но исках и този път да го отдалеча. Благодарен съм, че получих този шанс и мисля, че резултатите ми са достойни”.

 

 

Евгени Болев /Вдясно/ води уверено колоната към Ивайловград /3. етап/

 

Сливналията, който спечели най-престижното ни състезание през 2007 година, добре познава специфичните особености на нашия тур; нагоди тактиката си съобразно качествата на най-силните си съперници, в което доста му помогна треньорът на тима Людмил Киров, и последователно и търпеливо преследваше призово място. Опитът и умното каране го държаха от началото до края в челото. Балев се изкачи последователно до шестото място в генералното класиране след третия етап /за Ивайловград/ и не отстъпи ни на йота назад до финала в Троян. И това е майсторство.

 

„Знаех силните и слабите черти на съперниците. Открояваха се италианските отбори, украинците от „Колс”, казахстанците от „Вино Форевър”, белорусите от „Минск”. Не беше лесно да ги пребориш – бяха като висока, монолитна преграда. Оставаше ми да се опитам да не отстъпвам в челото на класирането и да чакам сгоден момент за атака и за промяна на статуквото”, допълва Балев. „А когато Сашо /Александър Алексиев – б.а./ тръгна дръзко напред, се опитвах да му помагам, с каквото мога”.

 

Представянето на 23-годишния Сашо бе наистина впечатляващо. Той бе най-напред в класирането от българите още в първия етап – София-Пловдив /205 км/, финиширайки с времето на победителя. След като претърпя обаче криза в третата отсечка – Кърджали-Ивайловград, се разбра, че оттук до края няма практически шансове да се изкачи нагоре в генералното класиране. За това той и треньорът му Людмил Киров промениха тактиката и Сашо насочи вниманието си най-вече към междинните спринтове и етапните „подиуми”. И младият бегач се справи перфектно с новия план. Веднага след злополучния за него трети етап, той кара блестящо в най-дългата отсечка /231 км/ през Балкана за Елена, където пристигна трети. Това бе първата му великолепна изява в Обиколката изобщо. След това дойде прекрасният му „спектакъл” по пътя към родния Мъглиж. Сашо направи най-знаменитото си бягане в досегашната си кариера на шосето -  бе по веднъж първи и втори на премийни спринтове за активност, спечели и специалната премия в памет на Георги Коев, мина четвърти Балкана /Твърдишки проход/, и триумфира след финален спринт в Мъглиж. Съгражданите му полудяха от радост. И с право – тяхното момче израсна като голям колоездач само за един етап. И той, разбира се, бе много доволен, като след финала започна изказването си с благодарност към съотборниците си за помощта.

 

 

Евгени Балев /вторят от ляво/ бе доста често сред най-активните в колоната  

 

„Много се радвам за успехите на Сашо – опитах се да му помогна,  доколкото можах, което не бе толкова трудно, като виждах, че той е решен да покаже най-силните страни на характера си. Светло бъдещи има пред това момче”, каза Балев.

 

А Алексиев показа не само характер, но и самокритичност, не дотам характерна за доста млади спортисти, сдържаност и реализъм, още по-малко характерни за тях.

 

 

Кметът на Мъглиж Господин Господинов поздравява победителите в града - за първи път етапен център в Обиколката 

 

„Когато стана ясно, че няма да ме има напред в крайното класиране, а и като знаех, че ще финишираме за първи път в Мъглиж, реших, че това ще е „моят” етап”, разказва Александър Алексиев. „Трудно беше отново през Стара планина, но в този ден всичко ми се получаваше. С мотивацията бях на 100 процента, а и краката ме държаха стабилно. Когато влязохме в града с турчина Шамлъ, а основната група летеше бързо отзад, вече бях наясно, че никой няма да е в състояние да ми отнеме победата. Изпреварих турчина само с три секунди, фаворитите  – с по-малко от минута, но това бе достатъчно, за да получа криле. А когато на финала дойдоха да ме прегърнат и най-близки хора...”, продължава развълнуван Сашо.

 

 

Александър Алексиев но подиума в Мъглиж със своята малка първа братовчедка и с бащата на загивалия колоездач Георги Коев - Любомир Коев  

 

Той „пише” най-силния сезон в кариерата си. Ще му остане, то се знае, време да помисли и за изпитите си във Военноморското училище, където следва. С една дума – животът му спортист и студент продължава. При това – по възходящ път.

 

„Благодаря на ръководството на моя клуб „Несебър”, на спонсорите от Shockblaze, на съотборниците си. Без тях съм са никъде. След този успех гледам към нови предизвикателства, но си давам сметка, че и отговорностите стават по-големи. Вече имат какво да губя, така че ще се стягам да отстоявам позициите си”, заключава Сашо, който донесе радост не само на клуба и на фирмата производител от Пловдив, но и на всички, които обичат колоездачния спорт в България.

 

 

Александър Алексиев получава поздравления от председателя на БКС Евгений Димитров за победата си в Мъглиж 

Снимки: Бончук АНОДОНОВ

 

Сега очакваме Александър Алексиев да се преобразува за дни в „планински” колоездач и да покаже какво може със своя Shockblaze и на крос кънтри. На 11 септември е състезанието за купата „Мъглиж” в Бухово, организирано от магазин „Максбайк”, където Сашо трябва да защитава титлата си. Този път – и като призьор от голямото шосе, от добрата стара Обиколка на България.          

                                                                                                                                                                                                                                                                 Иван НАНКОВ

Коментари

Шосе / Обиколка на България

[1] 2 3 4  ...13