Новини

„Колоездачни” хора, помогнете на Обиколката на България

 

 

Колоездачната Обиколка на България ще се състои за 65-и път. Ще се състои, въпреки тежкото време, в което продължава да съществува Българският колоездачен съюз /БКС/.

 

А то, времето, е тежко за БКС, тъй като и новото му ръководство не може да се справи напълно с големите финансови задължения, които получи в наследство. Тази тегоба се отразява отрицателно на цялостната работа на Съюза, а в частност – и на неговата „емблема” – добрата стара Обиколка на България. А ако изчезне и „емблемата”, за каква организация може да става дума – с нея изчезва и традицията, и историята, и авторитетът, и надеждата.

 

За да не стане така, както стана преди две години, когато състезанието не се състоя за първи път от 1949-а, управителният съвет на БКС се обръща с писмо-молба за подкрепа от всички организации и хора, които обичат колоездачния спорт и държат на името на Обиколката, което трупа престиж вече 92/!/ години.

 

Публикуваме писмото с увереността, че ще се намерят щедри хора и организации, които ще разберат за какъв /национален/ въпрос става дума, и ще подкрепят Обиколката. В същото време се надяваме, че новото ръководство на БКС ще се захване много по-сериозно с работа и ще употреби двойно по-големи усилия, за да се справи с проблемите. Те все пак не изглеждат непреодолими. Но трябва воля, разум, настойчивост и търсене на постоянна отговорност от всички, които доведоха до това унизително положение спортен съюз на 114/!/ години.  

   

 

                                                                   Скъпи приятели,

 

Не много известен е фактът, че началото на организирания колоездачен спорт у нас е поставено още в края на по-миналия век – през 1889 година, с основаването на Софийския колоездачен клуб.

 

През 1902 г. пък е създаден Българският колоездачен съюз /БКС/ – една от най-старите национални спортни организации.

 

Повод за гордост е и знаменателният факт, че когато на 21 август 1924 г. тръгва Обиколката на България, преди нас са само фамозният „Тур дьо Франс” /1903 г./, Обиколката на Белгия /1908/  и „Джиро д'Италия” /1909/.      

 

Въпреки множеството перипетии, бурните събития и драматичните обрати Обиколката на България оцелява през годините и след като е възстановена след Втората световна война /през 1949 г./, тя се провежда без прекъсване всяка година. До 2014 г., когато не се състоя заради тежко безхаберие и невъзможността да бъдат изплатени натрупани финансови задължения. Тогава се стигна до унизителното положение - поканени за състезанието чуждестранни отбори да бъдат връщани от границата със срамното: „Обиколка няма да има“.

 

Защо ви връщаме назад във времето към тази болезнена за колоездачната общност тема. Защото днес, при подготовката на 65-ата международна колоездачна обиколка на България, на която и врата да почукаме, изкача по някое старо задължение. И така - до сумата от 65 733,66 лева, които трябва да бъдат платени от новото ръководство на БКС, за да може да организира Обиколката.

 

Ето част от задълженията, известни ни до сега:

 

- задължение към ТБ „Токуда Банк” по Кредитна карта, ползвана от БКС  през 2015 г. - 6784,76 лв.;

 

- задължение към ММС за неправомерно разходвани средства по договор № 36-00-1420/04.07.2014 г., изплатена сума за период от 01.2016 г. до 30.06.2016 г. - 17 394,00 лв.;

 

- задължения към НАП за неплащани осигуровки от 01.07.2015 г. до 29.02.2016 г.  - 3390,36 лв.;

 

- задължение към ОД на ВМР, Пловдив, в размер на 20 065,50 лв., представляващи задължение:

 

- за 63-ата МКОБ - 12 234,82 лв.;

 

 - за 64-ата МКОБ - 6824,92 лв;

 

 - общо лихви върху главниците - 1005,76 лв;

 

- задължение към ОД на МВР, Велико Търново - 18 099,04 лв.

 

Тези задължения са платени от новото ръководство на БКС, но с цената на редуциране и на бездруго малкия бюджет за 2016 г., а именно:

 

За 2016 г. БКС има подписани договори с ММС:

 

- за развитие на спорта за високи постижения за 2016 г. - 93 000 лв.;

 

- за 65. МКОБ - 100 000 лв. /за сравнение за 64-ата МКОБ са предоставени 234 000 лв., като същите не са отчетени и до днес/;

 

- за олимпийска подготовка - 64 000 лв.

 

На фона на малкото средства, УС на БКС, съвместно с клубовете в страната, все пак успя да подпомогне провеждането на 35 състезания, включени в календара на БКС, както и да финансира и организира участието на национални и клубни отбори на девет състезания в чужбина. Предстои участие на националния отбор и на Световния шампионат по планинско колоездене в Италия.

 

За съжаление, клеветническата „видео кампания”, предприета срещу БКС преди Олимпиадата в Рио, се отрази отрицателно на отношенията със спонсори и рекламодатели.

 

Представените по-горе факти дават, надяваме се, отговор на въпроса защо „още не сме направили отчет за предходни периоди и защо не сме предприели действия за тяхното ревизиране“. Така, както е тръгнало, сигурно още поне година ще „берем“  задължение след задължение.

 

Всичко това обаче не трябва и за секунда да ви навежда на мисълта, че 65-ата Обиколка няма да се състои. Не, тя ще се състои!

 

С тази изповед на УС на БКС искаме да потърсим ВАШЕТО /на всички спортисти, треньори, дейци и любители колоездачи, на всички, желаещи българското колоездене да се развива/ разбиране и ВАШАТА ВАЖНА ЗА НАС ПОМОЩ, за да оправим към момента бакиите, натрупани във времето. Нека всеки, който има възможност, да отдели някакви средства, за да подпомогне една традиция, която, смело може да кажем, е поставила началото на сериозните състезания по колоездене не само в България, но и по света.

 

Ще ви информираме всекидневно за дарените средства, като ще представим и отчет за тяхното използване.

 

Знаем, че можем да разчитаме на всички вас.

 

Предварително ви изказваме голяма благодарност за разбирането.

 

Банковата сметка е:

 

„КОЛОЕЗДЕНЕ 1902” ЕООД

 

„Интернешънъл Асет Банк” АД

 

Гр. София, клон „Младост”

 

IBAN: BG93 IABG 8118 1000 1033 01

 

BIC: IABGBGSF

                                                                      ОТ УС НА БКС

 

Коментари

Шосе / Обиколка на България

[1] 2 3 4  ...13