Новини

ЧКЛ „Спринт”, 2. кр.: Хеттрик по габровски

 

 

 

По габровски, не защото има някакъв скръндзалък, а има три победи на прочутата габровска школа, чиито възпитаници от „Янтра Исполин” спечелиха първите места и в трите групи.

 

Това стана във 2. кръг за сезона от веригата на Черноморската колоездачна лига „Спринт” – на критериума за купата „Поморие” в Каблешково.

 

Златният медал при момчетата младша възраст заслужи Симеон Петков, при момчетата старша възраст – Валентин Стефанов, и при юношите младша възраст – Гавраил Стефанов.

 

Поздравления за младите таланти, както и за техните млади треньори, доскорошните шампиони - Светослав Чанлиев-Чарли и Даниел Петров.

 

Трасето по улиците на градчето, със старт и финал в центъра, бе дълго 1.4 км, като всяка обиколка завършваше с малка височина. Това предаде динамика и в известна степен – непредвидимост, на премийните спринтове за точки.

 

 

Стартът на най-малките 

Снимка: pomorie.bg

 

Момчета младша възраст /шест обиколки, 8.4 км, два спринта/

 

Очакванията ни бяха призьорите от първия кръг, които се явиха на старта, да се опитат отново да доминират. Така и стана донякъде, само че бе доста оспорвано и софиянчето, което взе победата в първия кръг на Слънчев бряг – Стефан Христов /”Драг”/, бе принуден да отстъпи на четвърта позиция. Това е ясен знак, че в тази група силите са изравнени и че разместванията в класирането ще са нещо обичайно.

Заслужена победа на Симеон Петков, първа в „кариерата” му, като с нея той оглави и генералното класиране след двете надпревари в Лигата. За радост и на сестричката му Преслава, която също кара смело състезателното колело, и на родителите им, които са плътно зад спортните им занимания.

И сливналията Иван Бонев направи крачка нагоре в сравнение с 1. кръг – сега завърши втори, а на стълбичката за пръв път се изкачи Даниел Тодоров от „Драг” /София/, с което загатна, че в този клуб веднага са готови да извадят нов печеливш коз от ръкава. Това е насърчаващо и е част от високите цели на „бащите” на Лигата.

 

Момчета старша възраст /12 обиколки, 16.8 км, четири спринта/

 

Неочаквана неувереност в действията на фаворита Йордан Петров /”Сините камъни”, Сл/, който също като Стефан от малките, се класира четвърти. Не му провървя и на съекипника и съфамилника му Стилиян Петров, незавършил състезанието.

 

Всичко това развърза ръцете на габровеца Валентин Стефанов, когото помним с добри изяви и през миналата година, и той триумфира заслужено.

 

 

Най-добрите при момчетата от старшата възраст. От ляво надясно: Денис Искрев /2./, Валентин Стефанов /1./, Габриел Грозев /3./, Йордан Петров /4./ 

Снимка: kazanlak.com

 

Втори, както и на Слънчев бряг, финишира казанлъчанинът Денис Искрев, но среброто му се отплати - наля му точно толкова точки, колкото му бяха нужни, за да излезе начело в генералното класиране.

 

Ново трето място за безапелационния шампион от миналия сезон, но при по-малките – Габриел Грозев от „Загорец” /Н. З./. Той със сигурност ще става по-уверен в тази група едва ли ще пропуска да се намесва в битката за надмощие. И тук обаче силите са изравнени, което се вижда и от таблицата на временното общо класиране.

 

Юноши младша възраст /18 обиколки, 25.2 км, шест спринта/

 

 

Подиумът при юношите. От ляво надясно: Янис Маринов /2./, Гавраил Стефанов /1./, Преслав Балабанов /3./, Иво Тофтев /4./, Давид Златев /5./ 

Снимка: Цветелина Бижева

 

Първи точки за сезона, и то максималните 12, взе победителят Гавраил Стефанов от „Янтра Исполин”. С това той не само оформи респектиращия габровски хеттрик, но хвърли дръзка ръкавица към всички, които имат апетити за медали. Сред тях е и Даниел Иванов /”Несебър”/, който обаче имаше лош ден - получи криза, която го извади от строя четири обиколки преди края. Даниел бе безпогрешен на старта на сезона в края на февруари и с представянето си  подсказа, че тренира много сериозно, но ето че сега нямаше шанс да покаже това. Случва се. Утре ще е по-добре, важното е да не го напуска стремежът за напред и нагоре. Той изостана на осем точки в генералното класиране от новия водач в него – Янис Маринов /”Добрич”/, завършил отново втори. Това най-малкото е белег за стабилност. И от Янис очакваме нови „подиуми”.

 

Трети сега бе Преслав Балабанов /”Несебър”/, който след миналогодишните си шампионски изяви при момчетата, се изкачи за първи път на стълбичката и при юношите. Очевидно този младеж от сой /и баща му, и дядо му също са били колоездачи/ няма да се откаже да повтаря този „номер” през сезона.  

 

Със задоволство отбелязваме, че с добри темпове напредват и Тошко Балабанов /”Несебър”/, който сега също се качи на подиума /трети/, и Иво Тофтев /”Черноморец”, Бс, 4./, който излезе втори в генералното, и Давид Златев /”Загорец”, Н. З., 5./, който има същият общ брой точки. 

 

Както се вижда, те са представители на различни клубове. Ще бъде добре, ако тези /а и други/ амбициозни момчета, не опровергаят прогнозите ни за вълнуващи и качествени спектакли през годината.  

  

 

Снимка: pomorie.bg

 

Накрая – поздравления и благодарности към домакините от Каблешково, които за втори път приеха кръг от Лигата. Справиха се без грешка. Трасето, въпреки влажното и ветровито време, бе подготвено перфектно, обезопасено бе и с метални ограждения дори. Състезанието бе почетено от кметове и общински съветници и от по-големия център - Поморие, и от Каблешково. Наградите – купи, медали, подаръци, бяха хубави и мотивиращи. 

 

Следващите два кръга от календара на Лигата – третият и четвъртият, ще са в последователни дни – съответно на 8 април /от 14 ч./ в с. Равда, и на 9 април /от 10 ч./ – в с. Кошарица – за едноименните купи. Още на първото състезание лидерите на групите ще си получат и специалните фланелки с морското конче върху тях, осведомиха ни организаторите.

 

Необходимо обяснение

 

Регламентът на Черноморската колоездачна лига „Спринт” е направен за състезания за момчета и юноши. На старта на сезона на Слънчев бряг обаче се появиха и няколко момичета. Усещайки силното им желание за изява, организаторите направиха всичко възможно да не ги разочароват и ги включиха в състезанието извън класирането. Момичетата, треньорите и родителите им останаха толкова доволни, че се... появиха и на следващия старт, в Каблешково. Дойдоха даже още момичета.

 

Това положение вече затруднява организаторите – прецедентът започва да се превръща постепенно в норма, която подкопава работещата система. Промяна в правилата на каквото и да било състезание не бива да се прави набързо, хаотично, „в движение”. Така се руши характерът на надпреварата, а в нашия случай практически летящите „свободни електрони” по трасето, макар темпераментни и симпатични, водят до неволни, но нежелани намеси в развоя на бягането на същинските състезатели. Стават грешки, сблъсъци, а те несъмнено влияят и на класирането.

 

Ето защо, като изразяват съжалението си, организаторите на ЧКЛ „Спринт” предлагат на колоездачките, на треньорите и родителите им да потушават /временно/ желанието си да участват в състезанията, поне докато не се появи възможност за официално и обмислено регламентиране на такова участие. Момичетата със сигурност го заслужават и то, без съмнение, би украсило емблемата не само на Лигата, но и на която и да е била друга подобна организация. Сещаме за такава – Български колоездачен съюз. Във всеки случай би му приличало, а това, за което говорим, е част и от основните му задължения.

 

КЛАСИРАНЕ ВЪВ 2. КРЪГ, КУПА „ПОМОРИЕ”

 

Момчета младша възраст

 

1. Симеон Петков /Ян-Исп, Гб/

2. Иван Бонев /С. кам, Сл/

3. Даниел Тодоров /Драг, Сф/

4. Стефан Христов /Драг/

5. Николай Недев /Ян-Исп/

6. Любомир Бакърджиев /Нес/ 

 

Генерално класиране след 2. кръг

 

1. Симеон Петков /С. кам/              12  т.

2. Стефан Христов /Драг/               10

3. Иван Бонев /С. кам/                      9

4. Николай Недев /Ян-Исп/             5

5. Даниел Тодоров /Драг/                  4

6. Александър Ангелов /Свлгрд/      2

7. Любомир Бакърджиев /Нес/         1

8. Стефан Кирилов /Драг/                  1  

 

 

Момчета старша възраст 

 

1. Валентин Стефанов /Ян-Исп/

2. Денис Искрев /”Лястовица”, Кз/

3. Габриел Грозев /Заг, Н. З./

4. Йордан Петров /С. кам/

5. Денис Рустемов /”Цар Симеон”, Пд/

6. Петър Димитров /”Несебър-Дием”/

7. Мартин Георгиев /”Варна”/

8. Теодор Костов /Ляст/

9. Мустафа Мустафов /Ян-Исп/

10. Васил Гуджев /Ян-Исп/

 

Генерално класиране след 2. кръг

 

1. Денис Искрев /”Лястовица”, Кз/         20 т.

2. Валентин Стефанов /Ян-Исп/             19

3. Йордан Петров /С. кам/                      19

4. Габриел Грозев /Заг, Н. З./                 16

5. Денис Рустемов /”Цар Симеон”, Пд/    12

6. Петър Димитров /”Несебър-Дием”/     10

7. Мартин Георгиев /”Варна”/                  7

8. Стилиян Петров /С. кам/                       4

9. Васил Гуджев /Ян-Исп/                         3

10. Теодор Костов /Ляст/                           3

11. Мустафа Мустафов /Ян-Исп/                2

12. Атанас Лазаров /”Печенеги”, Пз/         1

 

Юноши младша възраст

 

1. Гавраил Стефанов /Ян-Исп/       

2. Янис Маринов /”Добрич”/

3. Преслав Балабанов /Нес/

4. Иво Тофтев /Черн/

5. Давид Златев /Заг/

6. Тошко Балабанов /Нес/

7. Митко Тодоров /Нес/

8. Цветомир Бончев /Доб/

9. Иван Христов /Свлгрд/

10. Калоян Тачев /Заг/

 

Генерално класиране след 2. кръг

 

1. Янис Маринов /Доб/                       20 т.

2. Иво Тофтев /Черн., Бс/                   14

3. Давид Златев /Заг/                          14

4. Гавраил Стефанов /Ян-Исп/        12   

5. Преслав Балабанов /Нес/            12

6. Даниел Иванов /Нес/                     12    

7. Тошко Балабанов /Нес/                  8

8. Георги Петков /Нес/                         6  

9. Дамян Колев /Ляст/                          5

10. Митко Тодоров /Нес/                    4

11. Иван Христов /Свлгрд/                 4

12. Цветомир Бончев /Доб/                3 

13. Калоян Тачев /Заг/                         1

14. Венцислав Венков /Драг/             1                  

 

Коментари

 
18.03.2016 23:33Публикувал: Татяна
ЧКЛ Спринт- 2 кръг
Необходимото обяснение за потушаване желанието на колоездачките да се състезават не намирисва ли на дискриминация?

Шосе / Черноморска лига "Спринт"

[1] 2 3 4  ...14