Новини

ЧКЛ “Спринт”: Четвъртият сезон започва в събота на Слънчев бряг

 

 

 

Четвъртият сезон на Черноморската колоездачна лига „Спринт” – поредица от състезания на шосе и крос кънтри от февруари до октомври, започва на 27 февруари, събота, на Слънчев бряг.

 

Тогава ще е първият старт от веригата за 2016 г. - за купата „Несебър”.

 

Това бе потвърдено на днешната пресконференция, състояла се в конферентния център в Несебър, в която участваха председателят на Лигата Димо Ангелов; президентът на КК "Несебър" Йордан Йорданов; главният мениджър на този клуб Георги Енчев; Станислав Енкин, представител на холдинга „Макс Европа” - генерален спонсор на Лигата, Георги Щерев, шеф на дирекция в Община Несебър; зам.-кметът на Поморие Илия Джингов; кметовете на Обзор и Равда - съответно Христо Янев и Андон Бакалов. 

 

 

Организаторите на пресконференцията: отляво на дясно - Георги Енчев, Димо Ангелов, Станислав Енкин и Георги Щерев

 

На срещата с журналистите беше представен състезателният календар на ЧКЛ „Спринт” за сезона. Кръговете са 13 - в курорти, села и градове край морето, като за първи път два от тях ще бъдат по планинско колоездене – крос кънтри и крос кънтри маратон /за юноши старша възраст и мъже/, а ще има и едно индивидуално бягане по часовник.

 

 

Онези млади бегачи от трите възрастови групи /две за момчета и една за юноши/, които постигнат най-много победи и съберат най-много точки през годината ще получат и най-авторитетните, „големите” купи за крайни победители, осигурени от генералния спонсор – холдинга, производител на велосипеди, „Макс Европа”.

 

Най-добрите 10 състезатели във всяка от групите в отделните кръгове ще получават купи, медали и подаръци от клуба, инициатор на Лигата – „Несебър”, от фирмите спонсори, както и от кметствата и общините - домакини на състезанията.

 

Тези надпревари край морето, които с годините се превръщат не само в незаменима част от живота на най-младите колоездачи в България, но стават и все по-масови, по-оспорвани и по-качествени, допринасят за постигане на основната цел, заради която бе създадена веригата - да популяризират този динамичен и красив спорт в Черноморския район.

 

Само един факт в подкрепа на това твърдение: над 120 момчета и юноши са се състезавали през миналия сезон за наградите с нарисуваното на тях морско конче.

 

Освен на познатите места - Варна, Обзор, Свети Влас, в селата Равда и Кошарица и т. н., за първи път през сезон 2016 ще има състезания и в крайморските градчета Ахелой и Приморско.

 

Сезон 2016 ще завърши хем по традиционен, хем по необичаен начин - на Слънчев бряг, както обикновено, но за първи път - със старт по планинско колоездене – крос кънтри маратон.

 

И още нещо ново: и двете изпитания ще бъдат за купата „Велосипеди „Спринт”.

 

 

На пресконференцията бяха представени състезателите, включени в професионалния тим Nessebar Shockblaze, както и задачите и целите им за сезона.

 

Мъже „елит”: Богдан Стойчев, Александър Алексиев, Тодор Ангелов и Момчил Робов

 

Младежи до 23 г.: Иван Мухтаров, Стойчо Стоев, Марио Сучев, Румен Ковачев, Теодор Иванов, Йонатон Дефрене и Йонас Моенс.

 

 Дефрене и Моенс са белгийци.

 

Сред постоянните задачи на крайморския клуб е да разширява и утвърждава центровете за работа с деца, като през този сезон ще бъде създаден център и в село Кошарица.

 

Други цели и задачи на отбора за 2016-а:

 

* Осем състезатели от различните възрастови групи да бъдат включени в националните тимове.

 

* Да бъдат спечелени 8 златни, 10 сребърни и 6 бронзови медала /шосе, писта и МТБ/ на държавните лични шампионати.

 

* Nessebar Shockblaze да участва със собствен състав в Международната колоездачна обиколка на България, който да се класира в първата шестица.

 

И още от програмата за годината: несебърлии ще участват и в два кръга от Световната купа на шосе /в Румъния и Словакия/, както и в три кръга от Световната купа по планинско колоездене /в Румъния, Гърция и Сърбия/. През 2016 г. клубът ще бъде домакин на два държавни шампионата - за момчета през юни и „Мастърс” през октомври.

 

„Нашите цели винаги са били шампионските титли както индивидуално, така и отборно. Всичко след първо място би било отстъпление”, подчерта Георги Енчев, 

 

Отборът ще се състезава с българските велосипеди Shockblaze, произведени в пловдивския холдинг "Макс Европа", и марката ще бъде изписана върху екипите им. 

 

На срещата с журналистите стана ясно, че по идея на КК „Несебър” в началото на април т. г. в едноименната община ще се състои Фестивал на колоезденето, като в състезанията на шосе и по планинско колоездене се очаква да участват над 200 бегачи от цялата страна.

 

Ако всички тези високи цели бъдат изпълнени, няма съмнение, че КК „Несебър“ ще запази водещите си позиции в България и през започващия сезон. Да припомним, че през 13-годишната си история „Несебър” е определян 10 пъти за клуб № 1 в България според комплексното класиране. И през настоящия сезон хегемоните ще разполагат с боеспособни пълни отбори във всичките пет възрастови групи.

 

 

Коментари

Шосе / Черноморска лига "Спринт"

[1] 2 3 4  ...14