Новини

Стефан Диомов сваля кръвно с велосипед

 

Стефан Диомов

 

Вече на никого в Бургас не прави впечатление, когато види композитора Стефан Диомов, яхнал велосипед.

От сутрин до вечер маестрото върти педалите на колелото и кръстосва морския град. Страстта към екологичния транспорт се зародила преди години, когато се сдобил с много здравословни проблеми, най-вече - високо кръвно налягане. Това го накарало да се обърне към колелото. Резултатът вече е налице.

Сега „бащата” на група „Тоника”, който отпразнува своя 70-и юбилей, се радва на младежко кръвно - 130:80. „До голяма степен го дължа на велосипеда, който карам от сутрин до вечер. Това е един прекрасен, здравословен начин за придвижване", убеден е Диомов. Той се надява да се реализира обещанието на кмета на града Димитър Николов и велоалеите в морския град да стигнат до квартал „Сарафово” и местността Отманли.

Стефан Диомов досега не е правил равносметка за навъртените от него километри, но докато карал колелото си, той е стигнал до много идеи. Тогава се зародило и хрумването кампанията "Бургас - велосипедният град" да се открие с концерт на колела. "Участниците в концерта /Орлин Горанов, Кристина Димитрова, „Горещ пясък”, „Петте сезона”/ приеха положително тази идея. Единствено Кристина сподели, че ще трябва да потренира малко, защото е позабравила. Всички се радваха на тази идея", сподели маестрото.

Той е автор на текста и музиката на песента "Велосипед", която е своебразен химн на инициативата, изпълняван от „втората му рожба” - групата "5-те сезона".

 

Марина ШИВАРОВА, blitz.bg

Коментари

Велообщество / Личности

[1] 2 3 4  ...15