Новини

Обиколката: Как един прецедент може да се превърне в традиция

 

 

Прецедентът е провалената миналата година Международна колоездачна обиколка на България. Началото на тъжна традиция би било, ако състезанието пропадне и тази година.

 

До старта на Обиколката, заявена в Международния колоездачен съюз /ЮСИ/ за времето от 30 август до 3 септември т. г., остават 31 дни. До този момент обаче няма  официална информация за състезанието: маршрут, отбори, награди, организатори, спонсори и т. н. Нищо!

 

Разбрахме, че Министерството на младежта и спорта /ММС/ щяло да подпомогне през тази година едно състезание от висока категория на Българския колоездачен съюз /БКС/. Нещо повече: Министерството щяло да подпомогне не едно, а две международни състезания през годината – освен Обиколката - и нова обиколка - на Черно море, която също е в календара на ЮСИ – за 5-6 септември, и също е от категория 2.2.

 

До тук – добре. Две винаги е повече от едно. Но и за новото състезание - ни вест, ни кост от БКС. Все едно не е включено в календара на световната организация, а в програмата на велоклуба от Долно Нанагорнище.

 

Въпросът обаче не е само в оглушителната „тишина“, която се носи откъм БКС. Въпросът е в това, че този иначе авторитетен някога Съюз не от вчера, а от години е изпаднал в дълбока, меко казано, институционална, управленска, финансова, кадрова и в каквато си искате още криза. За това най-малкото, което можем да очакваме в близко бъдеще, е да катастрофира отново - опустошително и шумно, както стана през миналата година. Стана и...какво? Наказаха ли някого заради гафовете? /Това впрочем пита и многократният победител в Обиколката - Ивайло Габровски/. Виновни няма, наказани - също, но срам и гняв, премесени с обида - колкото искаш.

 

И заради това отново сме длъжни да припомним някои факти, тъй като е очевидно, че от ММС не могат /или не искат/ да ги погледнат „в очите“.

 

1. Ръководството на БКС бе свалено след избор на извънредно Общо събрание на БКС през март 2014 г., но то не бе освободено от отговорност, а бе решено да бъде направена финансова проверка на БКС за периода 2012-2013 г. от специалисти на ММС.*

 

2. Проверката трябваше да приключи на 14 ноември 2014 г. с доклад на работната група, като „председателят на БКС е длъжен да уведоми Управителния съвет и Общото събрание на съюза за резултатите...и да предприеме действия за отстраняване на допуснатите и констатираните от Инспектората...нарушения“. Това се казва в писмо** подписано от Евгения Раданова, тогавашния министър на младежта и спорта.

 

3. Идва нов министър – Красен Кралев, който оставя без разглеждане“ доклада*** с резултатите от проверката и нарежда**** проверката на БКС...“да бъде планирана и заложена в годишния план за работата на инспектората през 2015 г.“.

 

4. Протоколът с тези резултати не бе оповестен /говори се за 500-600 хил. лева неотчетени пари/, но затова пък новата проверка, вероятно старателно „планирана и заложена“, все още се влачи и заедно със старата скоро ще навършат общо година и половина живот.

 

По този повод си позволяваме да припомним едно изречение от заповедта на Министъра на ММС: „Контрол по изпълнението на Заповедта ще осъществявам лично“.

 

Добра идея, г-н Министре, осъществявайте! Отдавна е време да се захванете и с тази работа, защото ето какво се случва междувременно:

 

1. Столичният колодрум „Сердика“ и канцелариите на БКС са все така заключени и неизползваеми.

 

2. „За пръв път от много време насам ММС отпусна пари за клубовете“, което било „изключителна новина“, както съобщава в свое Обръщение председателят на БКС Петър Бончев, като изрично подчертава, че БКС работи „отлично“ с министър Кралев. Много е добре това за „отличното“ и „изключителното“. Защо тогава не бъдат махнати и катинарите - и без друго фактът, че там тече проверка, очевидно също е... „отлично“ и не влияе на ситуацията. Защо съоръжението, вместо да се саморазпада, да не бъде отворено при определен режим?

 

3. Съдът /все още!/ не се е произнесъл с решение дали извънредното Общо събрание от март 2014 г. се е състояло „по устав“. Ами ако съдът се произнесе в полза на новоизбраното ръководство, каквито са очакванията, к`во пра`йм тогава? Какво ще стане например със задаващата се Обиколка на България? Не съм сигурен, че сегашното ръководство ще продължи опитите си да я организира, дори и в същия си неподражаем, нелегално-партизански стил, след като няма да е вече на власт и де юре, а хващам бас, че, ако бъде признато от съда, новоизбраното /от година и нещо!/ ръководство също няма да се захване с ентусиазъм с това, най-малкото защото би изпаднало в неотразим цайтнот. Или – казано пак на шахматен език – положението е цугцванг!

 

И една от основните причини за това положение е противоречивата и непоследователна политика на ММС към проблемите на колоездачния спорт през последните години, което налива вода в мелницата на онези, които искаха и искат да се възползват от суматохата, неразборията и хаоса. Изредиха се четирима/!/ министри на спорта, като в този случай, философски казано, количествените натрупвания не доведоха до качествени изменения.

 

Скорошната намеса на ръководството на ММС за решаването на въпроса поне с Обиколката е наложителна, за да не се превърне прецедентът от 2014-а в традиция*****. Мерките могат да бъдат следните:

 

- изясняване пред обществеността на /евентуалното/ участие – организационно, финансово и др. – на държавата в Обиколката на България, както и в новата й „посестрима“ – Обиколката на Черно море.

 

- изясняване пред обществеността на свършеното до този момент по организацията на тазгодишното, 64-о, издание на Обиколката:

 

- кой и защо е определен за директор на Обиколката /чува се, че е чужденец, балканец, ти да видиш!/;

 

- коя ще е съдийската колегия на нашия тур /чува се, че ще е съставена също от балканци, но дали те имат квалификация за тази категория надпревари?/;

 

- какъв е общият бюджет на проявата и каква част от него е формирана от публични финанси;  

- изплатени ли са /доколко и как/ старите задължения на БКС /около 75 хил. лв.?/ за минали състезания към полицейски управления, общини, кметства, агенции, държавни, общински и всякакви други фирми;

 

- как /и дали/ се работи за медийното отразяване на Обиколката, за рекламата и затвърдяване на поразклатения й имидж. /Този въпрос изглежда наивен и даже смешноват на фона на казаното по-горе, но го поставяне от уважение към добрата стара професионална практика/.  

 

Има и още и още. Само допреди 5-6 години за всички тези „пера“ по наистина многостранната организация отговаряха конкретни хора и конкретни организации, които през цялото време имаха ясното съзнание, че ще бъдат контролирани и проверявани.

 

---

* по чл. 64 а от Закона за физическото възпитание и спорта /ЗФВС/.

** №14-00-135/4 от 3.11.2014

*** №РД-09-277/17.11.2014 г.

**** Заповед №РД-09-811 от 9.12.2014 г.

***** Аз съм последният човек на тази земя, който би искал да се провали /и/ тазгодишната Обиколка на България! До сега съм бил на 28 /словом: двайсет и осем/ нейни издания като журналист и настоявам да не ми бъде отнемана отново 29-ата!  

 

                                                                                                           Иван Нанков

 

Коментари

Шосе / Обиколка на България

[1] 2 3 4  ...13