Новини

Николай Михайлов: „От дете мечтая да карам в „Тур дьо Франс”

 

Николай Михайлов

 

Дни, след като стана първият българин, завършил колоездачната обиколка на Италия – „Джирото“, Николай Михайлов, даде пресконференция в столичния Пресклуб „България”.

"Със сигурност самото завършване на една от тези три големи обиколки - на Франция, Италия и Испания, е постижение за всеки колоездач. Доволен съм от представянето си, въпреки че съм максималист и знам, че можех да бъда по-напред в коронната си дисциплина - бягането по часовник”, каза Михайлов.

Той сподели, че в най-дългия етап на „Джирото“ – 270 км, когато бе сред водачите повече от 200 км, се е надявал, че основната група ще ги остави да разпределят помежду си призовите места, но това не е станало.

На моменти имахме преднина от 11 минути, но явно клубните интереси са надделели и основната група бързо ни настигна. По време на „Джирото“ всичко бе перфектно – като се започне с официалното откриване и представяне на отборите, организацията и провеждането на отделните етапи“, разказа Михайлов. „Ние имахме специален автобус – със съблекалня и баня, с много удобни кресла за почивка. Най-добрите колоездачи не се държат надменно с останалите – отношенията са много колегиални. Не вярвам на твърденията, че Контадор е спечелил с измама – той наистина е един от най-добрите колоездачи в последните години. Проверки на велосипедите се правеха всекидневно; допинг проби се взимаха задължително след всеки етап - мен три пъти ме проверяваха”.

Роденият в Свиленград колоездач добави, че за него е чест да представя България на Европейските игри в Баку, където ще участва и в двете дисциплини – в бягането по часовник и в общия старт, като се надява да се представи много добре на „часовника“, след което ще продължи подготовката си в своя полски проконтинентален тим ССС Sprandi Polkowice.

„В нашия отбор има 26 състезатели, от които 8 са чужденци. Условията за подготовка са много добри – имаме чудесна база, два автобуса, 8 автомобила, 4 камиона, много велосипеди, механици, масажисти. Скоро клубът ни ще получи по-висока категория - „Про тур”, и ще можем да участваме в най-големите състезания в света”

Двайсет и седем годишният бегач обяви, че се надява да участва в тазгодишната Обиколка на България, а мечтата му е някой ден да кара и в най-престижното състезание в този спорт – „Тур дьо Франс“. 

Коментари

Велообщество / Личности

[1] 2 3 4  ...15