Новини

Николай Михайлов: „Искам да спечеля етап на „Джирото“. С трицвета“

 

 

 

„Искам да спечеля етап на „Джиро дИталия“. С националния трицвет на гърдите. Много ли искам!?“, казва без колебание, но и с едвам доловимо притеснение Николай Михайлов.

Първият български колоездач, шампионът на България, който си извоюва правото да кара в една от трите най-големи обиколки на света.

И добавя: „Знам, че това на мнозина ще се стори прекалено самонадеяно, но мисля, че тази цел, макар и стряскащо висока, не е непостижима“, допълва навършилият наскоро 27 години бегач, който ще върти педалите в състава на своя полския тим CCC Sprandi Polkovice.

Ники научава новината, че е заслужил едно от деветте места в тима, лично от спортния му директор Пьотър Вадецки, който не само не спестява, но и подчертава задоволството си от добрата му работа по време на Обиколката на Турция и му нарежда да… прекрати участието си в нея. И да започне да се настройва на италианска вълна.

В началото Николай е леко стъписан от, макар и очакваната вест, но бързо се отърсва от вълнението и сега си стяга багажа за Апенините. Не забравя да сложи в сака фланелката, която му носи късмет, иначе гривничката, подарък от любимото момиче, е на китката му, както и кръстчето с Иисус Христос - на гърдите.

Да, малко повече късмет няма да е излишен на нашето момче, което тръгва по над трите хиляди километра на „Джирото“, за които така силно са мечтали поколения български колоездачи. Николай е горд, че е сбъднал мечтата им, но не мисли да спира до тук. Да го кажем направо: никак няма да е малко, ако свиленградчанинът просто завърши всичките тези тежки двайсет и един етапа, но той иска повече. Искат повече и съотборниците му от проконтиненталния му тим, получил „уайлд кард“ за голямото изпитание – да спечелят /поне/ един етап и да карат достойно и докрай рамо до рамо с най-големите.

Да сме наясно – това не само ще е дебют на българина в страховитото „Джиро“, но ще е и дебют за него в състезание, по-продължително от десет етапа. Наистина, Ники показва от началото на сезона, че е в много добра форма – и в индивидуалната езда, и по височините; справи се с всички официални и неофициални подборни тестове, но сега предстои най-тежкото - да преобразува натрупаната амбиция и сила в качествен резултат. „Всъщност – откровен е шампионът - не толкова физиката, колкото психиката ме притеснява, ако ме разбирате. Трябва да се отърва от усещането, че правя нещо супер значимо /дори и да е такова/ и да си въртя моите си „педали“, така както го правя всеки ден, но… по-силно. Сложно е“.

Е, да, сложно е, но пък Ники от малък знае, че в спорта, с който се е захванал, „просто“ няма. Знае това още от времето, когато треньорът от прочутата свиленградска школа Христо Георгиев му дава първите уроци. „Той ме научи как да се качвам на колелото, как да падам от него и после отново да се качвам. И да не се отказвам заради ожулените колене и лакти“.

Николай слага постоянството в раницата си и от българския юг го пренася във френския юг, където го приютява трикратният победител в Обиколката на България и лауретът от Пробега на мира Христо Зайков. Бургазлията, който живее и работи там, вижда в 18-годишния Ники…себе си на млади години и, кажи-речи, го осиновява. В клуба на Христо, „Мартиг“, Николай прекарва цели пет години – на яко бачкане, и сега е напълно сигурен, че всичко, което е научил за голямото колоездене, го е научил именно там, при Зайков във Франция. И сега един от първите, които са му се обадили, за да го поздравят за повиквателната за „Джирото“, е бил именно той.

„Имам шанса да попадам на свестни хора, които ми мислят доброто. Така бях забелязан и от Дамян Николов /бивш колоездач, чийто бизнес е свързан пряко с този спорт – бел. авт./, който ме препоръча на сегашния ми полски тим“.

 

 

Николай Михайлов

Дата на раждане – 8 април 1988 г.

Висок: 183 см

Тежък: 70 кг

 

По-значими успехи в професионалното колоездене

2015

Балкански шампион в индивидуалното бягане по часовник

 

2014

Шампион на България в общия старт на шосе

1. Критериум в Обиколката на Мазовия /Полша/

13. Обиколка на Хайнан /Китай, 2.НС/

 

2013

5. Обиколка на Хайнан /катерачи/

6. Обиколка на Сибиу /Румъния/ - 3. етап

13. Обиколка на Полша – 7. етап

 

2012

Шампион на България в индивидуалното бягане по часовник

1. Балтик Карконоше тур /Полша/

1. Гран при на Олщин /Полша/

3. Обиколката на Мазовия /Полша/

4. Обиколка на Ардените – 3. етап

 

2011

Шампион на България в индивидуалното бягане по часовник

Печели етапи в "Тур дьо Ла Манш" /Франция и Англия/ и "Букле де Л''Артоа" /Франция/, в Обиколката „Ан пост рас“ /Ейре/; втори е в етап от Обиколката на Сърбия.

 

------

Тогава, през 2012-а, този отбор имаше по-ниска професионална категория и можем да кажем, че благодарение и на Николай сега „оранжевият“ тим е с една звезда повече на пагона – вече е от категория „проконтинентал“, което му осигури до голяма степен и поканата за „Джирото“.

Сега всички в Свиленград говорят за своя талантлив съгражданин и си стягат най-качествените телевизори, за да го гледат по шосетата на Италия. Майка му Атанаска и баща му Милчо само се молят тяхното момче да се върне живо и здраво, а пък по-малката му сестра не спира да му пише ободряващи есемеси.

„Усещам, че не само най-близките ми хора са с мен. Това ме прави малко неспокоен, но чувството на доверие и обич е прекрасно“, казва Николай, а ние му разказваме как няколко митничари от неговия роден град са поискали отпуска по време на „Джирото“ и сега началниците им се чудят как да съчетаят тв репортажите с... битката с контрабандистите по границата. Както и да е, да му мислят на Капитан Андреево, ние само искаме Николай да е спокоен на колелото и да си свърши добросъвестно работата – така или иначе, той е вече е в историята на българското колоездене. За този факт, както не пропусна да отбележи, са му помогнали и от Българския колоездачен съюз, откъдето му осигуриха десетдневен подготвителен лагер миналия месец на Белмекен, а Николай "благодари", като им донесе златен медал от Балканиадата в Босна и Херцеговина.

… „Джирото“ се завъртва в събота. Една „дружина полска“, в която има още белорусин и словенец, ще се опита още в първия етап – отборно по часовник - да покаже, че не случайно е сред избраните тимове. В тази „дружина“ е и един българин - с бяло, зелено и червено на оранжевата фланелка и с дързост и воля в сърцето под нея. Николай Михайлов. Да му пожелаем успех.         

Коментари

[1] 2 3 4  ...6